cetvrtak, 15. januar 1998.

PROMENA KURSA DINARA CEKA SAMO POLITICKU ODLUKU

NBJ za devalvaciju

Centralna banka ne raspolaze sredstvima za povlacenje viska novca i predlaze saveznoj vladi promenu kursa

Narodna banka Jugoslavije zalaze se za devalvaciju dinara, jer je sadasnji raspon izmedju zvanicnog i crnog kursa neodrziv. Iako je NBJ obecala povlacenje dela viska novcane mase, crni i sticovani kurs marke i dalje rastu a centralna banka nema ni minimum raspolozivih deviznih rezervi da bi odbranila sadasnju zvanicnu vrednost dinara.

S takvim misljenjem NBJ upoznata je i savezna vlada, saznaje "Nasa Borba", ali za sada nema nikakve reakcije, jer je drzavna administracija zabavljena politickim dogadjanjima u Crnoj Gori. Istovremeno, politickom vrhu ne odgovara da odjednom odustane od "stabilnosti cena i kursa" koji je do sada podcrtavan kao najvazniji domet dosadasnje ekonomske politike.

Gubici koje trpi savezni budzet zbog smanjenja carinskih prihoda i odsustvo deviznog priliva na racune NBJ mogli bi ipak uticati na zvanicne organe da se dalje ne oglusuju o korekciju kursa domace valute. Tim pre sto se daljim odlaganjem takve odluke stvara nervoza u privrednim krugovima i sticovani kurs marke podize i iznad realnog nivoa.

Bankari uglavnom podrzavaju devalvaciju dinara i smatraju da ona ne bi morala izazvati novi inflatorni talas ukoliko bi bila osmisljeno izvedena.

E. R.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /