cetvrtak, 15. januar 1998.

Brzi putnicki promet

Potpisan sporazum o carinskoj saradnji Jugoslavije i Rumunije

Beograd, Beta. - SR Jugoslavija i Rumunija potpisale su juce u Beogradu sporazum o carinskoj saradnji i uzajamnoj administrativnoj pomoci u istrazivanju, sprecavanju i suzbijanju carinskih prekrsaja. Potpisnik sporazuma ispred jugoslovenske vlade, direktor Savezne uprave carina Mihalj Kertes rekao je novinarima da "osim klasicne carinske saradnje", sporazum definise i saradnju u borbi protiv medjunarodnog kriminala.

Prema tekstu potpisanog sporazuma, carinski organi dveju zemalja ubrzace putnicki promet, uzajamno ce se obavestavati o promeni carinskih propisa i razmenjivace strucnjake. Posebno su definisana pitanja borbe protiv kriminalnog prometa, odnosno prenosa oruzja, istorijski, umetnicki ili arheoloski vrednih predmeta, droge, otrova i robe opterecene visokim carinama ili porezima. "Nase sluzbe sastajace se svakodnevno i razmatrati probleme iz domena carinske sluzbe", rekao je Kertes.

Prema recima Ninija Sapunarua, drzavnog sekretara i sefa Glavne uprave carina Rumunije, sporazum poboljsava i olaksava malogranicni promet i predstavlja "prvi korak u podizanju saradnje Evro-zone (tromedja SRJ, Rumunije i Madjarske) na visi nivo". Sapunaru je rekao da je robni promet izmedju SRJ i Rumunije "u poslednjem periodu znatno opao", ali da ce sporazumom olaksan promet robe i lica i drugi oblici saradnje doprineti "stabilizaciji trgovine".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /