cetvrtak, 15. januar 1998.

KOALICIJA "VOJVODINA" NAJAVLJUJE

Uskoro autonomaska "vlada u senci"

Predstoje razgovori sa Savezom vojvodjanskih Madjara - tvrde lideri koalicije koji su u pregovorima sa predsednikom Milosevicem oko statusa ove manjine

Novi Sad. - Lideri koalicije "Vojvodina" Nenad Canak i Miodrag Isakov najavili su juce na konferenciji za stampu u Novom Sadu da ce "do kraja ovog meseca" formirati pokrajinsku "vladu u senci". Oni nisu zeleli da preciziraju koje ce politicke stranke ukljuciti u tu "vladu" i kakav ce i u kakvoj proporciji u njoj biti raspored resora.

Canak i Isakov su, medjutim, obelodanili da ce o ovoj inicijativi razgovarati sa predsednikom Saveza vojvodjanskih Madjara Jozefom Kasom, prilikom njihovog susreta na inauguraciji novog predsednika Crne Gore Mila Djukanovica.

SVM je uz koaliciju "Vojvodina", najjaca demokratski orijentisana opoziciona politicka grupacija u Vojvodini.

Isakov je ocenio da koalicija "Vojvodina" ima mnogo vise sansi da formira pokrajinsku vladu u senci nego Demokratska stranka da to isto ucini na nivou Srbije. On je to objasnio opaskom da je vojvodjanska prednost u tome sto "sadasnja vlada u Novom Sadu ne radi cak ni ono sto joj je Ustavom Srbije dozvoljeno". Po njemu, "autonomaska vlada u senci bi mogla da ponudi i uradi mnogo vise od toga".

- Mi cemo izaci sa programom koji ce biti sustinska alternativa programu sadasnje pokrajinske vlade koja samo fingira ulogu koju po Ustavu Srbije ima - rekao je Isakov.

On, medjutim, nije mogao da kaze sta o tom programu misli druga po snazi nerezimska politicka grupacija u Vojvodini - Savez vojvodjanskih Madjara koji je ovih dana uveliko poceo pregovore o svom buducem polozaju sa predsednikom Jugoslavije Slobodanom Milosevicem.

Canak je ocenio da pregovori celnika SVM sa Milosevicem ne moraju da budu prepreka za saradnju oko formiranja pokrajinske vlade u senci jer "ce oni kad-tad prici nama, s obzirom da niko ko je dosad pregovarao sa Milosevicem nije dobro prosao".

J. B.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /