cetvrtak, 15. januar 1998.

DANAS U SRBIJI ISTICE ROK ZA PREAJU I LEGALIZACIJU ORUZJA

Gradjani predali policiji 2.775 komada zabranjenog oruzja

Beograd. - Akcija Ministarstva unutrasnjih poslova Srbije za legalizaciju dozvoljenog i vracanje nelegalnog oruzja u posedu gradjana zavrsava se danas u ponoc i po oceni celnika policije, pokazala je zadovoljavajuce rezultate. Kako je na jucerasnjoj konferenciji za stampu rekao general major Stojan Misic, pomocnik ministra policije, zakljucno sa 12. januarom, gradjani su podneli zahteve za legalizaciju 44.076 komada oruzja, dok je u ovom periodu predato stanicama policije 2.775 "primeraka" razlicitog naoruzanja zabranjenog za civilnu upotrebu.

Najveci broj zahteva podneto je za legalizaciju pistolja (19.051), zatim lovackih pusaka i karabina (11.005), vazdusnog oruzja (4.418), malokalibarskog oruzja (2.752) i revolvera (2.441). U strukturi oruzja predatog organima policije, najvise je bombi i eksplozivnih naprava (1.795), automatskog dugog oruzja (392), poluatomatskog i kombinovanog (138), gasnog (39), automatskog kratkog (29), a u MUP naglasavaju da znacajan broj ovog oruzja cine puskomitraljezi, vojnicke puske i skorpioni. Uz to podneto je 32 zahteva za izdavanje oruznog lista za oruzje sa tetivom i predato vise desetina hiljada komada municije raznog kalibra.

Prema recima generala Misica, MUP ce predato oruzje zadrzati za svoje potrebe, osim ako je ono neispravno (tada ce se unistavati). Do sada je od pomenutog broja zahteva za legalizaciju oruzja pozitivno reseno 19.591, dok se ostali nalaze u proceduri. General Misic je posebno istakao da ce uskoro biti donete izmene i dopune Zakona o oruzju i municiji kojim ce biti dozvoljeno samo drzanje oruzja, a nosenje strogo zabranjeno, osim za specijalizovane sluzbe.

D. Petrovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /