cetvrtak, 15. januar 1998.

POSLE NEUSPELIH PREGOVORA PRISTALICE MOMIRA BULATOVICA SINOC POKUSALI DA NA SILU UDJU U ZGRADU VLADE CRNE GORE

Policija upotrebila suzavac, demonstranti uzvratili kamenicama

Sukobi poceli neposredno po dolasku Mila Djukanovica u zgradu Vlade Crne Gore, kada je grupa demonstranata nakon protestne setnje provalila bocna vrata. Automobil porobio policijski kordon oborivsi dva policajca. Okrsaji policije i demonstranata koji su se u medjuvremenu naoruzali motkama nastavljeni

Podgorica. - Nakon neuspjesnih pregovora sa vlastima, a na predlog Momira Bulatovica, ucesnici protesta, njih oko desetak hiljada, ispred zgrade crnogorskog parlamenta krenuli su u mirnu setnju prema zgradi crnogorske Vlade, u koju se neposredno pred dolazak protestanata vratio Milo Djukanovic. Zgrada Vlade, koja se nalazi na drugoj obali Morace, bila je ranije obezbijedjena jakim policijskim snagama, od kojih su oni u prvom kordonu imali pancire, slemove i pendreke, a oni u drugom kordonu i automatsko oruzje, i patrone suzavca.

Do okrsaja protestanata i policije doslo je nakon pokusaja jedne grupe protestanata da provale bocna vrata na zgradi, koja se nalaze prema ulici. To im je i poslo za rukom, nakon cega je policija upotrijebila suzavac, a protestanti su uzvratili kamenicama i psovkama na racun Mila Djukanovica, cije je preuzimanje duznosti predsjednika Crne Gore predvidjeno za danas na Cetinju.

U jednom trenutku automobil iz pravca protestanata probio je policijski kordon pred glavnim ulazom, koji je bio postavljen na udaljenosti od 100 metara od zgrade. Automobil je oborio dva policijaca, ali oni, kako je izgledalo, nijesu pri tom povrijedjeni. Policija je uzvratila suzavcem i vodenim topom, a dok ovo javljam,o nastavlja se okrsaj policije i protestanata, koji su se, u medjuvremenu, osim kamenicama naoruzali i motkama.

Nesto poslije 17 casova, kada je bio i posljednji rok da crnogorska vlast odgovori na zahtjeve organizatora protestnog mitinga, saopsteno je da su pregovori propali, jer vlast nije spremna na popustanje. Ostavljena je, ipak, mogucnost da se do nekog sporazuma pokusa doci u neposrednom razgovoru saveznog premijera dr Radoja Kontica i Momira Bulatovica, kome je sinoc u ponoc istekao mandat predsjednika Crne Gore, i Mila Djukanovica, koji danas treba da preuzme tu duznost.

BETA PRENOSI IZJAVU NEIMENOVANOG FUNKCIONERA

Policija kontrolise vitalne tacke u Podgorici

Podgorica, Beta. - Situacija u Podgorici je veoma teska, a u gradu ima "znatan broj" naoruzanih demonstranata, pristalica bivseg crnogorskog predsednika Momira Bulatovica, rekao je sinoc agenciji Beta jedan visoki funkcioner crnogorske policije. Isti izvor tvrdi da se jedna grupa demonstranata uputila u pravcu dela Podgorice u kojem se nalazi kasarna Vojske Jugoslavije i da je u toku veceri iz jednog kamiona u centru grada "demonstrantima deljeno oruzje". Policija i dalje kontrolise vitalne tacke u gradu, ukljucujuci i zgradu parlamenta, vlade, drzavne televizije i dnevnika "Pobjeda".

Prema prvoj varijanti, u slucaju neuspjeha pregovora sa vlascu, trebalo je da se protestanti presele pred zgradu Vlade3 Crne Gore i tamo, kako je rekao dr Slobodan Vujosevic, clan Bojoviceve Narodne stranke i Organizacionog odbora protestnog mitinga, nastave pregovore sa vladom. Obracajuci se protestantima Momir Bulatovic je predlozio da se samo proseta do zgrade vlade, cime bi se demonstrirala odlucnost i pokazala snaga, a nakon toga da se ponovo protestvuje pred zdanjem crnogorskog parlamenta. Protestanti su se, nakon Bulatovicevog govora, na celu sa njim, dr Bozidarom Bojovicem, predsjednikom Narodne stranke, i drugim stranackim prvacima iz Organizacionog odbora, uputili prema zgradi vlade, u kojoj je i sjediste DPS CG.

Rijec je, prije svega, o tome da u prelaznoj vlasti do prijevremenih parlamentarnih izbora ne budu ministri optuzeni za ucesce u kradji minulih predsjednickih izbora, da se u glavnom gradu Crne Gore ne zavode privremene mjere i da se drzavni mediji otvore i za partije organizatore protesta. Momim Bulatovic je u svom govoru pomenuo da je Organizacioni odbor tokom protekle noci, pripremajuci se za pregovore sa vlastima, sacinio tekst sporazuma, ali sadrzina tog teksta nije prodocena novinarima niti ucesnicima protesta.

U pregovorima, koji su poceli juce ujutru, ucestvovali su Zoran Zizic, Predrag Bulatovic i dr Ranko Kadic, u ime Organizacionog odbora protestnog mitinga, dok su u ime vlade i DPS CG pregovaraci bili Miodrag Vukovic, potpredsjednik vlade Crne Gore i prvi covjek podgoricke organizacije DPS CG, i Dragan Djurovic, clan Izvrsnog odbora Glavnog odbora DPS CG. U pregovorima je ucestvovao i savezni premijer dr Radoje Kontic.

Iako je prekjuce receno da ce Momir Bulatovic juce vratiti narodu svoj predsjednicki mandat izmedju 14 i 15 casova, on to nije ucinio, ali je u svom sinocnjem obracanju kazao da mu mandat istice u ponoc i da ce danas biti u prilici da se obrati narodu i "zahvali se na svemu ovome".

Pozivajuci protestante na mirnu setnju pored zgrade vlade, Momir Bulatovic je uputio pitanje saveznom premijeru Konticu, "da li ce ostali do kraja dosljedan i zahtijevati na demokratskom razrjesenju krize u Crnoj Gori".

Bulatovic je pozvao i Mila Djukanovica, "ako mu je ostalo malo savjesti, da odgovori na pitanje - zar on stvarno misli da smo mi narod i da smo mi ljudi koji mozemo da zivimo sa stalnom i ponovljenom kradjom". Bulatovic je kazao da Djukanovic mora da se suoci sa cinjenicom "da mi imamo pravo da tu kradju sprecavamo, jer mi smo slobodni gradjani i slobodni ljudi".

D. Vukovic
B. I. Milicic

FILIP VUJANOVIC, MINISTAR POLICIJE

Poziv uticajnim krugovima u Srbiji za smirivanje situacije

Beograd, Beta. - Ministar unutrasnjih poslova Crne Gore Filip Vujanovic apelovao je sinoc na sve "drzavne i intelektualne krugove u Srbiji, i sve one koji imaju mogucnost nekog uticaja" da pomognu da se situacija u Crnoj Gori smiri.

"Trenutno stanje je vrlo slozeno i rizicno", rekao je Vujanovic u telefonskoj izjavi za Radio B92, i potvrdio da u neredima ima povredjenih, da ima "jedan broj uhapsenih lica". On je dodao da za sada nema punu informaciju o broju povredjenih i uhapsenih.

"Krajnje je neizvesno, vrlo neprijatno, mislim da je (situacija) pod punom kontrolom od strane drzavnih organa i policije", rekao je Vujanovic. On je dodao da su demonstranti "spremni na sve".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /