cetvrtak, 15. januar 1998.

DANAS NA CETINJU INAUGURACIJA NOVOG PREDSEDNIKA CRNE GORE

"Cijela Jevropa" pod Orlovim krsem

Slobodan Milosevic jos nije potvrdio dolazak. Svecana sednica Skupstine Crne Gore na kojoj ce Milo Djukanovic poloziti zakletvu i odrzati besedu, pocinje u 17 casova. Prijem u hotelu "Grand" za 265 zvanica medju kojima i 54 ambasadora i tri otpravnika poslova ambasada u Beogradu. Bice sluzena iskljucivo crnogorska pica uz "nacionalnu zakusku"

Podgorica. - Danas ce se na Cetinju, crnogorskoj prijestonici, okupiti ugledni gosti sa svih strana svijeta, sto bi rekli stari Crnogorci - "cijela Jevropa". Na svecanu sjednicu sa jedinom tackom dnevnog reda - inauguracijom novog predsjednika Republike Crne Gore Mila Djukanovica - pozvani su i svi visoki funkcioneri savezne drzave i republika clanica. Vecina njih je najavila svoj dolazak pod Orlov krs, medju njima i predsjednik Srbije Milan Milutinovic, dok neki jos cute i ne odgovaraju na Djukanovicev poziv, kao savezni predsjednik Slobodan Milosevic. Medjutim, do pisanja ovog teksta ni Milosevic ni njegov kolega u Srbiji nijesu zvanicno potvrdili da ce danas doci na Cetinje i Milu Djukanovicu, na pravom mjestu i u pravo vrijeme, cestitati izbor za predsjednika Crne Gore. Odvazni Katunjanin je slanjem pozivnica uradio ono sto je do njega, kao prvog gradjanina Crne Gore. Na pozvanima je da u skladu sa velikim dogadjajem uzvrate istom ljubaznoscu.

Pouzdano se zna da na Cetinje nece doci jedna vrlo vazna licnost. To je Momir Bulatovic, predsjednik Crne Gore u proteklom sedmogodisnjem periodu. On primopredaju predsjednicke funkcije sa svojim politickim istomisljenicima i simpatizerima organizuje ispred crnogorskog parlamenta, negirajuci pobjedu donedavno svom najboljem drugu i prvom saradniku. Takva ti je Crna Gora - i u radosti i u zalosti! Zemlja kojoj su cojstvo i junastvo osnovni filozofsko- kulturoloski standardi trenutno se dijeli po starim i novim podjelama. To, na zalost, rade upravo njeni glavari koji bi bar trebalo da znaju najvise o istorijskim narodnim pravilima u ophodjenju i da ih uvazavaju.

Povratak starim obicajima

Medjutim, koga nema bez njega se moze. Cetinjani cekaju svoje ugledne goste i prelistavaju stranice 516 godina duge istorije grada pod Lovcenom. Treba i strane i domace zvanice podsjetiti gdje su dosli i pokazati im da stanovnici prijestonice nekadasnje knjazevine i kraljevine Crne Gore nijesu zaboravili na lijepe obicaje i svecane prijeme (gdje ih je tada bilo u Crnoj Gori ako ne na Cetinju). Nijesu oni zaboravili da pruze korak po crvenom tepihu i da uz blagi naklon dami poljube ruku. Taj led je probio niko drugi do otac kralja Nikole I Mirko Petrovic, pozdravljajuci svoju snagu knjeginju Darinku. Bila je to, kazu etnolozi, revolucionarna tacka u ophodjenju Crnogoraca prema ljepsem polu.

Zvanicama je u pozivima inace skrenuta paznja da se na svecanoj sjednici Skupstine i na svecanoj veceri pojave u tamnim odijelima, a oficiri u uniformama sa lentama.

Svecana sjednica Skupstine Crne Gore pocinje u 17 sati i kako je predvidjeno, trajace najvise 45 minuta. Inauguracija ce se obaviti u reprezentativnoj sali "Djuradj Crnojevic" u Vladinom domu, lociranom u neposrednoj blizini NJegoseve Biljarde i Cetinjskog manastira. Ovo velelepno zdanje podigao je kralj Nikola I za rad ministarstava i Narodne skupstine, a svecano je otvoreno u cast njegovog jubileja (50 godina vladavine) 1910. godine.

Milo Djukanovic ce poloziti predsjedniku zakletvu i odrzati besjedu. Nakon toga, zvanice ce kroz spalir mladica i djevojaka u narodnim nosnjama prosetati do hotela "Grand" gdje od 18.30 u velikom hotelskom holu novi predsjednik sa suprugom Lidijom prima cestitke. To je trenutak za podsjecanje na stara vremena, kada je crnogorska prijestonica bila stjeciste uglednih gostiju i primjer otmjenog zivota. U svojoj istoriji grad pod Lovcenom je imao i uzleta i padova. Utemeljenje Cetinja, kao posljednje prijestonice zetskih vladara Crnojevica, oznacilo je kraj srednjovjekovne zetske i pocetak nove crnogorske istorije. Kao uzlet u najnovijoj istoriji moze se smatrati i danasnja inauguracija predsjednika Crne Gore imajuci u vidu znacaj koji su ovom dogadjaju dali ambasadori stranih drzava u SRJ. Prisjetimo se da je pocetkom ovoga vijeka u najmanjoj evropskoj metropoli bilo akreditovano dvanaest ambasadora najvecih evropskih drzava i Amerike.

Plavi dvorac doteran

Svecana vecera bice servirana u salonima hotela "Grand". Prema protokolu, za glavnim stolom trebalo bi da se okupe Milo Djukanovic, Momir Bulatovic, Slobodan Milosevic, Radoje Kontic, Milan Milutinovic i Svetozar Marovic sa suprugama, mada je, (zavisno od odziva) moguc i drugaciji raspored. Inace, pored poslanika (i vec pomenutih) pozive za inauguraciju i svecanu veceru dobili su i svi crnogorski funkcioneri u federaciji, predstavnici parlamentarnih stranaka u saveznoj i republickoj skupstini, diplomatski kor, crkveni velikodostojnici, rukovodioci najvisih naucnih, prosvjetnih i kulturnih institucija u Crnoj Gori.

O veceri brine osoblje hotela "Grand" pomognuto kolegama iz podgoricke "Crne Gore". Bice, kako je predvidjeno, sluzena iskljucivo crnogorska pica - lozova rakija i vina "vranac" i "krstac", da bi, na kraju, sve bilo zalivano sampanjcem. Jelovnik je takodje crnogorski - za predjelo "nacionalna zakuska" (sir, kajmak, njeguski prsut, maslinke itd.), zatim supa sa knedlama, salata po izboru, a za glavno jelo jagnjece ili curece pecenje, garnirano krompirom i spanacem. Na kraju - bajadera krem.

Za mnogobrojne strane i domace izvjestace bice postavljena posebna vecera u jednom od elitnih cetinjskih restorana. Inace novinari ce inauguraciju pratiti preko monitora u press centru smjestenom u hotelu "Grand", s tim sto ce pocetak vecere moci da slikaju fotoreporteri i kamermani.

Dolazak na Cetinje potvrdilo 57 diplomata

Svecanoj sjednici Skupstine Crne Gore na Cetinju prisustvovace, kako je za "Nasu Borbu" izjavio Slobodan Milic, sef Protokola Savezne vlade, 265 zvanica, medju kojima 57 diplomata - 54 ambasadora i tri otpravnika poslova ambasada u Beogradu.

Cetinje od danas postaje i prakticno prijestonica Crne Gore (Podgorica ostaje glavni grad) u kojoj dio svojih obaveza treba da obavlja predsjednik Republike. Plavi dvorac, sagradjen za sina kralja Nikole I Petrovica, prijestolonasljednika Danila, proteklih dana je preuredjivan za rezidenciju Mila Djukanovica.

Svojim skladnim proporcijama i ritmicki razudjenim fasadama, ova gradjevina plijeni nenametljivom elegancijom. Njegova ljepota ogleda se i u enterijeru gdje se redjaju reprezentativan hol i sale, od kojih svecana na spratu ima posebno raskosnu tavanicu, izvedenu u stukaturi.

Prijestolonasljednik Danilo je koristio ovu rezidenciju do 1916. godine. Izmedju dva svjetska rata u Plavom dvorcu je radila Cetinjska gimnazija, dok su poslije oslobodjenja njegovi saloni korisceni kao izlozbeni prostor za postavke Cetinjskog bijenala i druge umjetnicke i kulturne manifestacije.

B. I. Milicic

Zakletva predsjednika Crne Gore

"Zaklinjem se da cu duznost predsjednika Republike vrsiti savjesno i cestito, stititi prava i slobode covjeka i gradjanina, braniti suverenitet, bezbjednost i integritet Crne Gore i Savezne Republike Jugoslavije po Ustavu".

Ovako glasi teks zakletve predsjednika Republike koju je nedavno prilikom izmjena i dopuna Zakona o izboru predsjednika Republike usvojila Skupstina. Medjutim, Momir Bulatovic nije htio da potpise ovaj zakon, vec ga je, ocjenjujuci da neki njegovi clanovi nijesu u skladu sa Ustavom, vratio na doradu poslanicima. Zato ce, ukoliko se Bulatovic ne predomisli pa potpise ovaj akt, inauguracija na Cetinju biti realizovana po propisu koji, prakticno, jos nije pravosnazan.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /