cetvrtak, 15. januar 1998.

AMERICKI MEDIJI NAJAVLJUJU MIRNU PRIMOPREDAJU PREDSEDNICKE VLASTI U CRNOJ GORI

Milo Djukanovic vec u februaru u Vasingtonu

Nacionalni radio izvestio je da je do "znacajnog priblizavanja stavova" u Podgorici doslo posle telefonskog razgovora Medlin Olbrajt sa Slobodanom Milosevicem i susreta Roberta Gelbarda sa predsednikom SRJ

Slobodan Pavlovic
dopisnik "Nase Borbe" iz Vasingtona

To sto se smanjuje napetost u Crnoj Gori i sto se danas na Cetinju moze ocekivati uglavnom mirna primopredaja vlasti i predvidjena inauguracija novog predsednika Mila Djukanovica, jucerasnji americki mediji pripisuju dobrim delom i intervencijama koje su u poslednjih nekoliko dana isle iz Vasingtona u pravcu Beograda.

Americki nacionalni radio izvestio je tim povodom (pozivajuci se na agencijske informacije) da je drzavni sekretar Medlin Olbrajt imala na tu temu u subotu telefonski razgovor sa Milosevicem, kao i da su americki zahtevi iz tog razgovora - o priznavanju Djukanoviceve pobede i resavanju problema sa Bulatovicem - bili ponovljeni prilikom susreta Klintonovog izaslanika Roberta Gelbarda sa predsednikom SR Jugoslavije. "Olbrajtova je zatrazila od Milosevica punu podrsku Djukanovicu i upozorila na ozbiljne posledice koje ce u protivnom uslediti", receno je, pored ostalog, u ovoj informaciji, uz konstataciju da je doslo do "znacajnog priblizavanja stavova" na jucerasnjem sastanku u Podgorici predstavnika dveju frakcija koje su do proslog leta sacinjavale jedinstvenu vadajucu DPS.

Kao potvrdu ovog dogovora, isti radio izvor preneo je i informaciju da ce savezni premijer Radoje Kontic prisustvovati danas na Cetinju Djukanovicevoj predsednickoj inauguraciji, s tim sto je (kako se navodi) Kontic pre toga odbio Bulatovicev zahtev da se na sednici Savezne vlade vanredno razmatra i situacija u Crnoj Gori.

U Vasingtonu se, inace, nezvanicno saznaje da je Gelbard prilikom boravka u Podgorici pozvao Djukanovica da uskoro poseti Ameriku. Takav poziv uputio je Djukanovicu i americki Kongres, odmah posle oktobarskih predsednickih izbora, s tim sto ova sadasnja Gelbardova poruka ima posebnu dimenziju jer predstavlja najavu prve zvanicne drzavne posete iz SR Jugoslavije posle zamrzavanja politickih sankcija i uspostavljanja medjunarodnih sankcija 1992. godine.

Ovde se najavljuje da se Djukanoviceva poseta Vasingtonu moze ocekivati vec tokom februara.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /