Petak, 4. jul 1997.

ROBERT GELBARD JUCE KOD PREDSEDNIKA SRBIJE

Sfor nece bezati od sukoba ako ga lideri s Pala zele

Predsednik Milosevic obecao da ce uticati na lidere Republike Srpske da stisaju strasti, cime bi se sprecila dalja eksalacija politicko-policijskog sukoba u RS i podrivanje Dejtonskog sporazuma - izjavio specijalni izaslanik SAD za bivsu SFRJ

Ako traze sukob, dobice ga: Robert Gelbard u jucerasnjem
razgovoru sa novinarima posle susreta sa Slobodanom Milosevicem
FOTO: N. Stojanovic

Beograd. - Pomocnik drzavnog sekretara SAD Robert Gelbard izjavio je juce u Beogradu da su poslednji postupci koje vuku tvrdokorni lideri Republike Srpske (RS) sa Pala vrlo opasni i da Sfor (snage NATO za stabilizaciju u Bosni) nece bezati od sukoba ako ga srpski lideri budu zeleli.

"Poslednji postupci Momcila Krajisnika, Dragana Kijca (ministar unutrasnjih poslova RS) i Radovana Karadzica vrlo su opasni. Njihova zelja da traze sukob sa Sfor i IPTF (Medjunarodne policijske snage) je jos opasnija", rekao je Gelbard, posle trocasovnog razgovora sa predsednikom Srbije Slobodanom Milosevicem.

On je u kracem susretu s novinarima pred zgradom Predsednistva Srbije, kao posebno alarmantan dogadjaj naveo proslonedeljni incident kada je policija RS postavila ilegalne kontrolne punktove i pretila americkim vojnicima.

"Ako traze sukob, dobice ga. Mi sukob ne zelimo i o tome sam nedavno detaljno razgovarao sa generalom (Vilijemom) Kraucem, komandantom Sfora", rekao je Gelbard.

Podrska Dejtonu, a ne licnostima

Gelbard nije bio spreman da direktno odgovori na pitanje da li u aktuelnom sukobu SAD podrzavaju Biljanu Plavsic, isticuci da Vasington podrzava Dejtonski sporazum a ne licnosti.

"Mi podrzavamo one koji sporazum sprovode. Gospodja Plavsic nam je dala neka obecanja i nadamo se da ce ih ispuniti. Dokaz ce biti u rezultatima, jer mi smo pragmaticni i verujemo samo u rezultate. Ako gospodin Krajisnik postigne rezultat bice nam drago ", istakao je Gelbard.

Jedan od diplomata upucen u tok razgovora ocenio ih je kao "recimo, poslovne" i "vrlo konkretne jer se nije pristalo ni na kakvo vrdanje vec su zahtevi jasno izneti."

"Dobili smo od Milosevica neka obecanja da ce pogurati lidere RS oko pitanja saradnje sa Hagom. Ponavljam da su u pitanju samo obecanja", rekao je americki diplomata.

Gelbard je ocenio da su lideri RS krenuli u vrlo opasnom pravcu i da bi morali da promene ponasanje i pocnu da sprovode odredbe Dejtonskog sporazuma koje predvidjaju reformu i registraciju policije.

"Oni moraju prestati da prete Sforu ili bilo kojoj drugoj medjunarodnoj organizaciji. Posledice ce biti veoma teske i oni to znaju", rekao je Gelbard. Gelbard je rekao da se nada da nece doci do sukoba srpske policije i Sfora zbog kontrolnih punktova, jer sve strane znaju pravila ponasanja i sta je u cijoj nadleznosti.

"Sfor i IPTF su postavili pravila, ta pravila su fer i oni imaju pravo da ih sprovedu. Ta pravila kazu da nema ilegalnih kontrolnih punktova i srpska policija po Dejtonskom sporazumu treba da se tog pravila pridrzava", rekao je Gelbard. Pomocnik drzavnog sekretara SAD je precizirao da je u Beograd dosao kao izaslanik medjunarodne Kontakt grupe koje se preksinoc sastala u Amsterdamu i da je predsedniku Milosevicu preneo i poruku i Kontakt grupe i americke administracije vezanu za "ozbiljnu situaciji u Republici Srpskoj".

"Predsednik Milosevic je posle duge diskusije rekao da deli nase misljenje da je i sam zabrinut i istakao da obe strane moraju pokazati uzdrzanost i strpljenje. Slozili smo se da se strasti moraju smiriti i izbeci dalja eskalacija vec ionako teske situacije", rekao je Gelbard.

"Predsednik Milosevic mi je cvrsto obecao da namerava da pozove sve strane, a prvenstveno RS da ucine sve da se odredbe Dejtonskog sporazuma brze i dosledno sprovode", ocenio je pomocnik drzavnog sekretara SAD.

Milosevic: Biljani Plavsic pruzena pomoc da se vrati u RS

Govoreci o incidentu kada je na beogradskom aerodromu uhapsena Biljana Plavsic, Gelbard je rekao da "Milosevic veruje da je taj incident prenaduvan". "On kaze da je najverovatnije doslo do zabune. Milosevic kaze da je njoj pruzena pomoc da se vrati u RS. Mislim da je najvaznija poruka ovog slucaja u tome sto je ona drzavni funkcioner izabran po Ustavu i zakonu. Mi nemamo ljubimce, vec verujemo u vladavinu zakona", rekao je Gelbard.

Gelbard je pri tome posebno naglasio spremnost predsednika Srbije da utice na vlasti RS da pocnu saradnju sa Medjunarodnim policijskim snagama (IPTF) i sprovedu Aneks 11 Dejtonskog sporazuma koji predvidja reformu i registraciju policijskog sastava. Sustina trenutne krize u RS je, po Gelbardovom misljenju, odbijanje ministra Dragana Kijca da saradjuje sa IPTF i Sforom sto je dovelo do ozbiljne konfrontacije RS sa medjunarodnim vojnim i policijskim snagama.

"To predstavlja flagrantno krsenjnje Dejtonskog sporazuma", rekao je Gelbard i dodao da ohrabruje Milosevicevo obecanje da ce pomoci da se kriza prevazidje.

Americki diplomata je rekao da od predsednika Srbije nije trazio da podrzi eventualnu ostavku ministra Kijca, ali je istakao da misli da je Kijac naneo veliku stetu situaciji u RS.

"Ja poznajem gospodina Kijca. Takodje znam da je policija RS veoma disciplinovana. Zato verujem da su oni izvrsavali naredjenja kada su stvarali probleme - ometali slobodu kretanja, konfrontirali se u Brckom, postavljali ilegalne kontrolne punktove...Kijac, jednostavno mora da saradjuje inace ce posledice biti vrlo teske", istakao je Gelbard.

A.Djordjevic

Negativan primer Hrvatske

Govoreci o posledicama nesaradnje, Gelbard je podsetio da su SAD zaustavile kredit Svetske banke Hrvatskoj, jer administracija predsednika Bila Klintona smatra da Hrvatska ne koristi svoj uticaj na bosanske Hrvate u Mostaru i ne ispunjava obaveze koje je preuzela u pogledu istocne Slavonije.

"Zato ce mandat UNTAES biti produzen. Mi smo veoma ozbiljni i kada nema saradnje posledice ce osetiti sve strane u pitanju - tri u Bosni i dve van Bosne...Mi se stvarno ne salimo", upozorio je Gelbard.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /