Petak, 4. jul 1997.

RASPRAVA U HASKOM TRIBUNALU PRED IZRICANJE KAZNE DUSKU TADICU

Razlike u timu branilaca

Britanac Livingston i Amerikanac srpskog porekla Nikola Kostic priznali krivicu Tadica, zalozivsi se da zatvorska kazna ublazi ili da se njihov branjenik pusti kuci. Beogradski advokat Vujin osporio mnoge tuzioceve tvrdnje. Priliku da govori dans ce dobiti optuzeni Tadic

Mirko Klarin
specijalni izvestac "Nase Borbe" iz Haga

Jedinstveni srpsko-americko-britanski tim branilaca Duska Tadica istupio je juce sa prilicno razlicitim misljenjima o kazni koju bi haski Tribunal trebalo da izrekne njihovom branjeniku.

Britanski advokat Dzon Livingston, koji je prvi govorio, priznao je da Pretresno vece "nema izbora nego da optuzenom izrekne znacajnu kaznu za teska dela za koja je proglasen krivim". To, rekao je Livingston, "mora da bude duga zatvorska kazna, da bude dovoljna... ali ne teza nego sto je potrebno". Pozivajuci se na Sekspira, britanski barister je rekao kako "pravda jeste stroga, ali nije vredna ako istovremeno nije i milostiva", te je apelovao na sudije da optuzenom "uvaze sve olaksavajuce okolnosti i smanje kaznu koliko je to moguce".

Nakon njega, govorio je drugi clan odbrambenog tima, americki advokat srpskog porekla Nikola Kostic. On je podsetio sudije da je Tadic uhapsen 12. februara 1994. u Minhenu, te da je u zatvoru vec 48 meseci. Podsetio je, takodje, da je Tadic odigrao vaznu ulogu za Tribunal kao visestruki "prvenac": prvi je optuzen, prvi uhapsen, prvi sudjen... Istakao je da se Tadic dobro ponasao pred Sudom, da je pokazao da moze da bude dzentlmen i da se kontrolise, kao i da je saradjivao... istina ne sa tuziocem, vec sa svojom odbranom.

Potvrdjujuci da Tadic "zasluzuje kaznu", Kostic se glasno upitao "sta je sa ostalima: sa liderima u opstini (Prijedor), u Banjaluci, u Bosni, pa i iznad toga, na visem nivou?" Konacno, Kostic je ustvrdio da tri i po godine koliko je optuzeni vec u zatvoru, u ocekivanju sudjenja, odgovara "zatvorskoj kazni od pet, sest, mozda cak i 10 godina", te je zakljucio pozivajuci sudije da 14. jula - kada ce izreci kaznu - "Tadica posalju kuci - gde god ona bila".

Vodja branilackog tima, beogradski advokat Milan Vujin, govorio je poslednji i nije do kraja jucerasnje rasprave stigao da se izjasni o visini kazne za svog branjenika. Vujin je, najpre, ostro osporio ocene na osnovu kojih je tuzilac Nimen prethodnog dana zatrazio kaznu dozivotnog zatvora za Duska Tadica. Osporio je da je Tadic dela za koja je proglasen krivim pocinio iz "pohlepe, mrznje i zbog ideje velike Srbije". Osporio je, takodje, kvalifikovanost Tribunala da se o toj ideji (velike Srbije) izjasnjava, navodeci da je to "posao nekih drugih nauka, a ne suda".

Osporio je, dalje, tuzioceve tvrdnje o Tadicevom "dvolicnom" odnosu prema Muslimanima, kojima je, onako uzgred, osporio nacionalnost, opaskom kako je to "verska pripadnost". Onda je osporio i tuzioceve tvrdnje o nasilnom iseljavanju - ne samo Muslimana iz Prijedora, nego i Srba iz Jajca, Zenice i Tuzle. Svi oni su, rekao je Vujin, "morali da se sklone, ne zato sto su proterani, vec zato da tokom sukoba ne bi doslo do tezih posledica". Uoci prekida rasprave, Vujin je poceo da govori o pitanjima primene prava, u kojima je - po njegovom misljenju - Tribunal vezan "praksom jugoslovenskih sudova", kako u pogledu kvalifikovanja odredjenih dela, tako i u odlucivanju o visini kazne. A najvisa kazna koja se u Jugoslaviji moze izreci, rekao je Vujin, jeste 15 godina zatvora.

Da li je to kazna koju Vujin predlaze za svog branjenika, saznace se danas, na kraju cetvorodnevne "rasprave pred izricanje kazne", kada ce mogucnost da se obrati sudijama dobiti i optuzeni, odnosno osudjeni, Dusko Tadic.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /