Petak, 4. jul 1997.

PREDSTOJI LI DRUGO POGLAVLJE NOVOSADSKE POLITICKE KRIZE

Preduzeca javna, preduzimljivost tajna

- Vec nakon prvih iskustava sa "stabilnom vlascu" u Novom Sadu moze se postaviti pitanje: da li je ipak lakse zameniti (siromasne) gradske celnike, nego dogovoriti se o direktorskim mestima u javnim preduzecima gde su "kes pare"

Jos da je bilo "cvetica", pa da opisi aktera novosadske glavne politicke pozornice o okoncavanju bezmalo tromesecne agonije zamirisu tako prepoznatiljvo na "stara dobra vremena". Jer, kao, jeste da je nova "zajednicarska" vlast priznala da unazad pola godine nije doslo do obecanih i neophodnih promena, jeste da je vec i vrapcima bilo dosadilo unutarkoaliciono i medjustranacko natezanje i prepucavanje (pa i unutarstranacko), no, eto, na kraju je, kao - sve ispalo jos bolje nego sto smo se nadali! Tako je celnik novosadskih demokrata Borislav Novakvoic dozvolio sebi javni optimizam u vidu dijagnoze kako su iz svega na kraju izasli ojacani (zvuci poznato?), da je doslo do potpune stabilizacije novosadske vlasti i jos pomenuo primicanja dobre politicke klime, citaj, poverenja i politicke kulture u medjusobnom politickom komuniciranju.

Beogradski sindrom

Jos je, cini se, veci optimizam ispoljio predsednik novosadskog SPO dr Vlatko Vukovic, svodeci na kraju citavu pricu na problem sa pojedincima. Novosadsku krizu - koju su bez obzira na to neki ipak bili skloni da prepoznaju kao "beogradsku pretpremijeru i barometar" - on je, naime, oznacio kao krizu ciji su akteri i uzrocnici bili pojedinci, a ne stranke, te da je promenom tih pojedinaca - takozvani "novosadski sindrom" okoncan.

Tesko da je ipak tako sve mirisno i zanosno. Doduse, jeste posao politicara, izmedju ostalog, i da sire optimizam, ali nije stvar gradjana i da "na blanko" bas sve poveruju. Kao sto Novosadjani nakon skupstinske sednice ("sa stabilnom vecinom") tokom ove sedmice tesko mogu da "progutaju" obecanu optimisticnu pricu. Sva je prilika da se vec nakon ovih prvih iskustava sa "stabilnom" u Novom Sadu sa razlogom moze postaviti pitanje: da li je, ipak, lakse zameniti (siromasne) gradske celnike, nego dogovoriti se o direktorskim mestima u javnim preduzecima, gde su - uzgred, kako porucuju i politicari - "kes pare".

Bez obzira na dijagnoze po kojima je bezmalo tromesecna novosadska politicka agonija "donela nov kvalitet", od obecanja da ce u prvih deset dana jula konacno biti obavljeno kadrovsko provetravanje u javnim i javnim komunalnim preduzecima, sva je prilika nece biti nista. Pa, cak, predsednik novosadskog SPO sada vec porucuje kako ce "gradski stranacki odbor pomoci svojoj odbornickoj grupi da se kadrovske promene u javnim preduzecima obave do jeseni", mada se novi gradonacelnik dr Stevan Vrbaski javno jos uvek nada julskim promenama.

Izostanak dogovora

Sve se, naime, cini da na novosadskoj politickoj pozornici predstoji mozda drugo poglavlje nedavno (navodno) okoncane politicke krize, a nista bolje ne dokazuje to od cinjenice da je u utorak skupstina odustala o najavljenih personalnih promena u kadrovskoj komisiji na celu dva javna preduzeca zbog - ociglednog izostanka medjustranackog dogovora o kadrovskim resenjima.

Jedino se culo da se SPO i dalje nada takvom sporazumu koji bi predstavljao prakticno "paket aranzman" u kadrovskom provetravanju novosadskih petnaestak javnih preduzeca uz obezbedjivanje principa o vertikalnoj zastupljenosti stranaka, koji bi u startu onemogucio stvaranje posebnih "interesnih stranackih sfera". O eventualnim "tajnim preduzimljivostima" aktera ovih politickih dogovaranja oko javnih preduzeca, medjutim, moze se samo nagadjati iz dosad raspolozivih cinjenica. Medju koje, sem toga da sporazuma zasad nema ni na vidiku (tek je faza "tvrdjenja pazara" - rece nam jedan od aktera "a tu tek ima malo pijacarenja") stoji i ocena novosadskih demokrata upitanih oko takozvane vertikalne kontrole stranaka na celnim mestima JP: "To je pomalo i vrsta politicke paranoje. Pa, nismo mi dosli na vlast da bi jedni druge kontrolisali, uostalom, princip pri izboru bi trebalo, valjda, da je strucnost".

Predstavnik koalicije "Vojvodina" koja je nedavnom rekonstrukcijom novosadske vlasti "usla" u vlast vise ne spori da je u Novom Sadu na delu bitka za fotelje u javnim preduzecima. I gotovo da bi se to i moglo progutati i svariti "stomakom obicnog gradjanina", da nije dodatne javne poruke coveka koji istupa u ime jednog od ucesnika vlasti: "Da je najveca bitka u preduzecima u kojima je najvise i para"! I da onda na kraju usledi ono najporaznije i najpoucnije za "gradjanske stomake": da je na delu "sibicarska politika" i "bitka za javna preduzeca koja je, zapravo, bitka za priliku da se krade!"

U svim "bitkama" i stranackim racunicama i "tvrdjenju pazara" mozda ne bi bilo zgoreg da neko respektuje i cinjenicu da postoje biraci (vec besumnje razocarani prethodnim "ucinkom" nove vlasti) ali i mogucnost da se raspisu novi lokalni izbori. Lako ce onda u toj "bici za preduzeca i priliku da se ukrade" neko zaista i da ukrade - glasove.

Z. Serences

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /