Petak, 4. jul 1997.

NOVI ULCINJSKI "DPS SLUCAJ"

Glas za kongres pod pritiscima

Brano Jancic, clan OO DPS, u pismu Glavnom odboru tvrdi da je ulcinjska odluka za sazivanje vanrednog kongresa donesena voljom predsednika opstinske organizacije Mila Cetkovica i njegovog sina Andrije

Nezadovoljan radom Glavnog odbora Demokratske partije socijalista u rjesavanju unutarpartijske krize, izazvane sukobom u njenom vrhu, Opstinski odbor DPS Ulcinja je zatrazio sazivanje vanrednog kongresa. Time je ispunjena statutarna odredba da se za sazivanje vanrednog kongresa mora izjasniti najmanje jedna trecina (odnosno sedam) opstinskih odbora.

Medjutim, Brano Jancic, clan OO DPS Ulcinja, u pismu Glavnom odboru DPS, tvrdi da je ulcinjska odluka donesena "pod pritiscima i prijetnjama" i to direktno na sastanku od predsjednika OO DPS Ulcinj Mila Cetkovica i njegovog sina Andrije.

"Podnijecu krivicnu prijavu Tuzilastvu protiv gospodina Mila Cetkovica i njegovog sina Andrije za pokusaj fizickog napada, maltretiranja i vrijedjanja kojem sam bio izlozen. Moje rijeci mogu potvrditi i svi prisutni clanovi OO DPS", pise na kraju pisma Jancic.

Kako (to) radi Milo Cetkovic

"Nastup predsjednika je bio takav da je odmah poceo sa konstatacijom da smo svi za kongres i da treba odmah podrzati stav predsjednika DPS Crne Gore i hitno sazvati vanredni kongres partije. Ja sam upozorio da to nije tacno i da nas stav, stav OO DPS, nikada nije bio za kongres, vec da GO rijesi problem u partiji i vrhu drzave", naglasava u svom pismu GO DPS Brano Jancic i daje dalji opis sastanka:

"Tada nastupa za mene nevidjeni problem, prijetnje i pokusaji rizicnog napada od strane Mila Cetkovica i njegovog sina Andrije. Takva reakcija i ponasanje njih dvojice unijelo je dozu straha i nevjerice kod vecine prisutnih, koji su, da bi izbjegli moguce posljedice, glasali tako kako su i uradili".

DPS "istorija" u Ulcinju se ponavlja. Sa sjednice Opstinskog odbora od 13. juna njegov predsjednik Milo Cetkovic dao je saopstenje za javnost, u kojem se trazi sazivanje vanrednog kongresa, koje je sutradan demantovalo sedamnaest clanova ovog partijskog organa. Oni su tvdili da o vanrednom kongresu nije ni bilo izjasnjavanja, pa, prema tome, ni konkretnih zakljucaka u vezi sa nacinom rjesavanja unutarpartijske krize. Bulatoviceva struja u DPS-u ustvrdila je da je demanti potpisan pod pritiscima policije, sto je bio dovoljan razlog da se 17. juna u Ulcinju nadju Momir Bulatovic, Milo Djukanovic i Svetozar Marovic. Posle visesatne rasprave, OO DPS Ulcinj je donio zakljucak da se prednost u rjesavanju nagomilanih partijskih problema da Glavnom odboru, pa ukoliko se on pokaze nemocnim, da se ide na kongres.

Maratonsku sjednicu Glavnog odbora Demokratske partije socijalista od 1. juna, rukovodstvo ulcinjske opstinske organizacije ocijenilo je, ocigledno, negativno i na bazi toga, na brzu ruku donijelo odluku o zahtjevu za sazivanje vanrednog kongresa. To su prije njega vec uradili Pljevlja, Plav, Podgorica, Andrijevica, Bijelo Polje i Berane.

Ostaje, ipak, sumnja da li je to sve regularno. Brano Jancic optuzuje Cetkovica da je "manirom prevazidjenih cistki i zakulisnih radnji telefonom i usmeno pozvao sebi odane ljude, koji samo iz sebi znanih razloga nasjedaju na njegove prijetnje i zastrasivanja". Cetkovic je, tvrdi Jancic u pismu GO DPS, "pomocu svojih poltrona i satelita donio odluke, cije donosenje mu je bilo naredjeno".

"Za sastanak sam saznao preko jednog od clanova OO, koji je imao moralne snage da mi, makar privatno, u cetiri oka, kaze za sastanak, ali da mi i naglasi da moram da glasam za one koje je Milo Cetkovic odredio", kaze Jancic.

U vrhu DPS-a prekjuce nismo mogli da dobijemo izjavu povodom novog "ulcinjskog slucaja". Ostaje, naime, pitanje da li je ulcinjskom odlukom ispunjena statutarna kvota opstinskih zahtjeva za sazivanje vanrednog kongresa ili nije? Bijelo Polje je, na primjer, imalo slican stav o nacinu rjesavanja sukoba u vrhu DPS-a, kao Ulcinj, pa je pitanje ceka li se i od njega jasan stav? Pitanje je, takodje, da li o zakljuccima Glavnog odbora DPS-a treba da se izjasne svi opstinski odbori, ili je to specijalno trazeno od Ulcinja.

Bulatoviceva struja u vladajucoj stranci, cini se, slavi (prvu) pobjedu! Iz nje je procurilo u javnost da je obezbjedjen dovoljan broj zahtjeva za sazivanje vanrednog kongresa, te da ce krajem ove nedelje biti donesena odluka o mjestu i vremenu njegovog odrzavanja.

B. I. Milicic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /