Petak, 4. jul 1997.

STA MOZE DA DONESE EVENTUALNI VANREDNI KONGRES DEMOKRATSKE PARTIJE SOCIJALISTA

Overavanje podele u partiji

Imajuci u vidu sve ono sto je do sada receno i ucinjeno, kao i ono sto bi se do eventualnog kongresa desavalo, jedino je logicno da se jaz medju frakcijama toliko produbi da rezultira definitivnim rascepom DPS-a

Dragoljub Vukovic

Da li su stvari u Demokratskoj partiji socijalista CG dosle dotle da je neizbjezno sazivanje kongresa u sto hitnijem roku? Frakcija predsjednika partije Momira Bulatovica misli da jesu i da je kongres neminovan, dok se Djukanovic- Maroviceva frakcija protivi sazivanju vanrednog konredsa i drzi da Glavni odbor moze da razrijesi aktuelnu unutarpartijsku krizu. Statut DPS-a precizirao je da se "kongres saziva po potrebi, a najmanje jedanput u cetiri godine, na osnovu odluke Glavnog odbora, ili na zahtjev najmanje jedne trecine opstinskih odbora". Posto Glavni odbor do sada nije bio voljan da sazove kongres, preostalo je da se to ucini po automatizmu, onda kada sedam opstinskih odbora to zahtijeva.

Za i protiv

Bulatoviceva frakcija je kampanju za sazivanje kongresa pocela onog trenutka kada joj je postalo jasno da unutarpartijski sukob ne moze rijesiti u svoju korist na Glavnom odboru, niti u drzavnim institucijama. Relativno je lako obezbijedjena podrska sest opstinskih odbora, a onda je zapelo kod sedmog.

Opstinski odbor Ulcinja se prvo izjasnio za vanredni kongres, ali je od veceg broja clanova ovog partijskog organa osporena valjanost odluke. Nakon nastale guzve, tokom koje je policija optuzena da je vrsila pritisak na clanove Opstinskog odbora da se izjasne protiv zakazivanja kongresa, ovaj Opstinski odbor je prekjuce vecinski odlucio da se mora ici na kongres. Validnost ove odluke juce je (javno reagujuci) osporio jedan clan ovog partijskog organa, pa je sada neizvjesno kako ce ovaj sedmi glas za sazivanje kongresa biti protumacen u vrhu DPS-a.

"Ne plasim se uopste vanrednog kongresa. Mislim da i unutar vanrednog kongresa, i unutar partije, imam vecinu za partijsko misljenje koje ja promovisem. I za njega cu se boriti do kraja... Prema tome, da ne bude da se borim protiv vanrednog kongresa iz straha", kazao je premijer i jedan od potpredsjednika DPS-a Milo Djukanovic na sastanku u Opstinskom odboru DPS Ulcinja, sredinom proslog mjeseca.

Prirodno je da se kongres ne boji ni Momir bulatovic, jer u protivnom na njemu ne bi ni insistirao. Bulatoviceva frakcija ocigledno smatra da joj je, imajuci u vidu snazenje njihovih politickih protivnika, jedino preostalo da pokusa da stvari istjera na cistac na najvisem partijskom forumu. "Djukanovicevci", pak, svoju sansu vide u Glavnom odboru, u kome, prema njihovim tvrdnjama, vec imaju obezbijedjenu vecinu. Prema jednoj izjavi premijera Djukanovica, sjednica Glavnog odbora na kojoj je bilo predvidjeo da se odredi predsjednicki kandidat DPS-a trebalo je da pokaze "vitalnost politicke opcije za koju se zalaze Bulatovic". "Umjesto glasanja o povjerenju i nepovjerenju, vjerujem da ce ishod koji se pokaze na toj sjednici Glavnog odbora (zakazana za 11. jul, primjedba D. V.) pokazati i o kvalitetu te opcije i podrsci koju ima", kazao je Djukanovic u nedavnom intervjuu dnevniku "Blic".

Jaz se produbio

Vanredni konges vladajucih crnogorskih socijalista, ukoliko do njega dodje, ne moze premostiti duboki jaz izmedju, slobodno se moze kazati, zakrvljenih frakcija. Imajuci u vidu sve ono sto je do sada receno i ucinjeno, kao i ono sto bi se do kongresa desavalo, jedino je logicno da se jaz produbi toliko da rezultira definitivnim rascjepom DPS-a. Porazenoj strani nece preostati nista drugo nego da se povuce u politicku mirovinu ili da formira novu partiju, sto je realnija mogucnost. Tesko je zamisliti da bi se na kongresu mogao postici dzentlmenski sporazum o rastanku, sto bi podrazumijevalo podjelu partijske imovine i svega drugog sto se podijeliti moze. Izvjesnije je, medjutim, da pobjednik izme sve, a porazeni prepusti neizvjesnoj sudbini novog pocetka.

Niti je moguce, niti zahvalno prognozirati koja bi od dvije frakcije mogla odnijeti pobjedu na eventualnom kongresu. Moze se jedino pretpostaviti da je u prednosti ona frakcija koja ima vecinu u Glavnom odboru i u opstinskim odborima partije. Ako su Djukanovic i Marovic vec obezbijedili vecinsku podrsku u Glavnom odboru, a na osnovu brojnosti zahtjeva za sazivanje vanrednog kongresa moze se zakljuciti da su jaci i na terenu, onda njihova frakcija nema razloga za brigu. Dodatnu snagu ovoj frakciji daje cinjenica da vec kontrolise izvrsnu vlast u republici.

Nezavisno od toga ko ce biti pobjednik a ko porazeni, pa cak i ako oni koji "izvuku deblji kraj" odustanu od dalje politicke borbe, bilo bi neophodno raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori. To je konsekvenca koja se nikako ne moze previdjeti.

Ko sacinjava Kongres DPS-a?

Prema Statutu Demokratske partije socijalista CG, "kongres sacinjavaju predstavnici opstinskih organizacija izabrani u skladu sa kriterijumima koje utvrdjuje Glavni odbor i clanovi Glavnog odbora, koji imaju sva prava predstavnika, izuzev odlucivanja o izvjestaju o radu i razrjesnici". Na kongresu se bira Glavni odbor, predsjednik i potpredsjednici partije.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /