Petak, 4. jul 1997.

ZANA POLIAKOV - ZENA NOVE GENERACIJE

Kuvanje u Cyber kuhinji

Devojka koja se zove Zana Poliakov, a sebe naziva sajber kuckom nove generacije ima 23 godine i svoju licnu prezentaciju na Internetu (Cdzber kuhinja), koja je u casopisu "Mikro racunari" proglasena najboljom autorskom stranicom na Internetu, jedna je od prvih zena hakera u nas. U njenoj Cdzber kuhinji mogu se naci razni prigodni saveti - od 50 zenskih pravila za muskarce do prorocanstava koja su kopija onih koja se mogu naci u kineskim kolacicima. Tu se nalaze i Cdzberordinacija ciji je glavni i jedini doktor Dr Strangelove, koji vam nudi sortirane muskarce u cetri grupacije super heroja, kao i Cdzber i Real rerna u kojima se mogu naci kratke biografije i par radova nekih umetnika, a u planu je i Sajber Baba gde se Zana fenomenoloski bavi problemom vidovitosti i gatanja. No, najzanimljivije je sto sve ovo Zana Poliakov radi sama, te je stoga proglasena feministkinjom - sto nije. Sve ovo bio je povod da sa njom popricamo o Cdzber kuhinji i tome kako ju je sprovela u delo. Adresa na Internetu http://www.cyberkuhinja.co.yu

Kako je nastala Cdzber kuhinja

Sve je pocelo sa mojom licnom prezentacijom. Videla sam da je Internet jako zanimljiva stvar, a posto sam dobila kompjuter sasvim cudesno na poklon i to pre nekih godinu dana savladala sam sve programe, cak i pripremu za stampu. Ideja mi je dugo bila u glavi, u stomaku i onda kada mi se pruzila prilika za to jednostavno samo to uradila i to je ispalo dobro. Tako da sad ja i moj kompjuter koji sam nazvala Pamela zivimo zajedno.

Kako sam pre par meseci radila u Beoizlogu, razmisljala sam da ne bi bilo lose napraviti neki kulturni vodic, stoga sam otisla u Eunet i sa njima se dogovorila da pokusam da uradim, cak se ispostavilo da imam neke lucidnije ideje od kompjuterasa koji su tamo zaposleni na Internetu.

Pokupila sam neke programe i napravila svoju licnu prezentaciju na Internetu, a u to vreme sve su neki decaci imali svoje prezentacije koje su bile u fazonu zovem se Mirko Milosevic, rodjen sam tu i tu od majke te i te i sve je to bilo uzasno dosadno.

Na mojoj licnoj prezentaciji ne postoji nijedan podatak u tom smislu nego je sve kroz salu, tu je Tenk girl na pocetku moj zastitni znak, agresivni simbol feministkinje devedesetih, majmunce koje blinka i moja parola da su zene konacno izasle iz kuhinje i krenule u osvajanje sajber spejsa i iz toga je proistekao naziv celog projekta Cdzber kuhinja, koji je postavljen pre jedno mesec dana.

Zena u svetu kompjutera

Da, ispostavilo se da sam jedino zensko sto je svim hakerima bilo prilicno cudno, ali po porukama koje sam dobijala E-mailom ispostavilo se da se ljudima svidja moja provokacija i da treba da nastavim sa njom. Mislim da kad u Jugoslaviji zena uradi nesto sto malo iskace odmah te strpaju u korpu feministkinja. Tako sam postala sajber feministkinja, koja voli muskarce. Uostalom kako i kazem u Cadzber kuhinji, sva zene nove generaciji traze super heroje iz sveta poznatih.

J.Bjelica

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /