Petak, 4. jul 1997.

SPOR PRED PRIVREDNIM SUDOM U NOVOM SADU ZBOG IMENA NASEG LISTA

Rdjavoj "Borbi" i "Nasa" smeta

Juce je u Privrednom sudu u Novom Sadu, pred sudskim vecem sudije Zuzane Madjar, vodjena neobicna rasprava: rec je o tuzbi savezne javne ustanove "Borba" protiv izdavaca "Nase Borbe" preduzeca "Fininvest" iz Novog Sada, "radi povrede prava na zigove i nelojalne konkurencije".

"Razlika samo ako prosecni potrosac obrati narocitu paznju":
Glave listova "Nasa Borba" i "Borba"

Ova tuzba podneta je jos 2. februara 1995. godine, dakle, sutradan posto je izasao iz stampe prvi broj "Nase Borbe". Ideja gospode drugova iz "Borbe" bila je da na sudu dokazu kako se "izmedju znaka tuzenog i zigova tuzioca moze uociti razlika samo AKO PROSECNI POTROSAC OBRATI NAROCITU PAZNJU, u smislu clana 118 Zakona o zastiti pronalazaka".

Posto prosecni potrosac za ove dve i po godine nije, ocigledno, bio u stanju da obrati narocitu paznju u smislu clana 118, list "Borba" je trzisno i profesionalno propao i sada je na dnevnom redu trazenje krivca. Nekome se u ovoj drzavi cini, kada su stampani mediji u pitanju, da je idealan univerzalni krivac za sve nevolje zvanicnih medija i politickih struktura koje ih podrzavaju - "Nasa Borba". Nemamo nista protiv da nam se pridaje tolika paznja i da nam se pripisuje takva vrednost i znacaj - samo, molimo, bez ishitrenih presuda.

Sudsko vece Privrednog suda u Novom Sadu odlucilo je da povodom ove tuzbe protiv "Nase Borbe" donese pismenu odluku u roku koji nije odredjen. Dok ta odluka ne stigne, duzni smo da svojim citaocima i javnosti iznesemo nase stavove povodom ove tuzbe:

1. Tvrdnja savezne javne ustanove "Borba" da postojanje "Nase Borbe" predstavlja oblik nelojalne konkurencije prema listu "Nasa Borba" je apsurdna. Citava javnost, a posebno zaposleni u "Borbi", znaju da se njihov list stampa u tirazu koji ni po kojim uslovima ne moze biti konkurentan bilo kojem dnevnom listu na svetu. Eventualnom sudskom zabranom "Nase Borbe" tiraz "Borbe" se nece povecati i zato bi bilo pametnije traziti resenje nevolja u "Borbi" na drugom mestu, a ne na sudu i to u obliku sudske zabrane "Nase Borbe".

2. Iako ima mnogo indicija da se ukupno poslovanje i postojanje "Borbe" otelo kontroli njenih osnivaca i nominalnih i stvarnih vlasnika, apelujemo na njih da uzavrele strasti u ovom kolektivu ne usmeravaju protiv "Nase Borbe". Mi smo sa svoje strane ucinili i vise nego sto smo mogli da "Borba" stane na noge. Ostavili smo im prostorije, opremu i nesto malo priucenih novinara. Smatramo da za dalju stabilizaciju "Borbe" odgovornost moraju preuzeti iskljucivo njeni izdavaci i vlasnici.

3. Iako ne sumnjamo u odluku suda u nasu korist, moramo upozoriti nalogodavce ove politicko-sudske farse da bi eventualna zloupotreba suda u cilju likvidacije "Nase Borbe" samo produbila i onako vec veliko nepoverenje domace i svetske javnosti u efikasnost i verodostojnost ovdasnje pravne drzave. Nas sila ne moze naterati da promenimo ni naziv, ni drustvenu ulogu svog lista. Novinari i zaposleni u "Nasoj Borbi" pravice novinu koja ce biti protiv autoritarnosti, samovolje i bahatosti, protiv lazi i manipulacija istinom. "Nasa Borba" je za ove dve i po godine svog postojanja dokazala da ne uzmice pred silom i da se ni sa kim ne pogadja oko cinjenica i istine.

B. M.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /