Petak, 4. jul 1997.

ODLUKOM PREDSEDNIKA REPUBLIKE SRPSKE BILJANE PLAVSIC

Raspustena Skupstina RS

Odluka o raspustanju stupa na snagu odmah. Novi parlamentarni izbori u Republici Srpskoj zakazani za 1. septembar - istice se u saopstenju kabineta predsednice RS

Banjaluka, AFP, Rojter. - Predsednica Republike Srpske Biljana Plavsic juce je nalozila momentalno raspustanje Skupstine RS i zakazala nove parlamentarne izbore za 1. septembar.

Izbori za novi parlament Republike Srpske bice odrzani 1. septembra, kaze se u saopstenju iz kabineta predsednice Plavsic i dodaje da njena odluka stupa na snagu odmah. Saopstenje o odluci Biljane Plavsic procitao je njen visoki saradnik u zgradi predsednistva u Banjaluci.

Pripadnici tvrde struje u republici bosanskih Srba koji su lojalni Radovanu Karadzicu, bivsem predsedniku i optuzenom za ratne zlocine, za danas su sazvali sednicu parlamenta RS kako bi pokusali da opozovu Biljanu Plavsic sa polozaja predsednika.

Karadzicev saradnik Momcilo Krajisnik je ranije tokom jucerasnjeg dana uputio pismo Biljani Plavsic kako bi joj saopstio da ne moze da raspusti parlament bez podrske predsednika parlamenta i premijera Gorana Klickovica, koji pripadaju tvrdoj struji u RS.

Politicki izvori kazu da je malo verovatno da ce se tvrda struja, koju predvodi vladajuca Srpska demokratska stranka, obazirati na odluku o raspustanju parlamenta.

Biljana Plavsic je u sredu dobila podrsku komandanata armije bosanskih Srba. U saopstenju koje je emitovao Radio Banjaluka, armija je navela da ce "postovati" njena ustavna ovlascenja kao vrhovnog komandanta oruzanih snaga.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /