Petak, 4. jul 1997.

NIKOLAS BERNS, PORTPAROL STEJT DIPARTMENTA, O SITUACIJI U REPUBLICI SRPSKOJ

"Karadzic je zmija u travi"

"Berns ocenio da je stanje u RS "veoma nesredjeno", odnosno da je tamo na delu borba u rukovodstvu

Beograd, FoNet. - Sjedinjene Americke Drzave ocekuju da se sukobljene strane u vrhu bosanskih Srba pridrzavaju pravnih normi i da Republika Srpska (RS) u potpunosti ispunjava Dejtonski sporazum, receno je na konferenciji za stampu u Stejt dipartmentu, navodi se u jucerasnjem informativnom biltenu americke ambasade. "Pratimo situaciju vrlo pazljivo. Ocekujemo da se svi pridrzavaju pravnih i ustavnih normi u RS. Nas interes je da se RS posveti onome cemu se nije posvetila poslednje dve i po godine, a to je puna primena Dejtonskog sporazuma", izjavio je portparol Stejt dipartmenta Nikolas Berns. On je ocenio da mnogi nagovestaji govore o tome da je stanje u RS "veoma nesredjeno", odnosno da je tamo na delu borba u rukovodstvu.

Na pitanje o tome da li SAD znaju da je Sfor pojacao patrole oko i u Banjaluci radi bezbednosti predsednika RS Biljane Plavsic, Berns je rekao da je Sfor izmedju ostalog, zaduzen za bezbednost.

"Ne zelimo da tamo izbiju bilo kakve borbe i Sfor je odgovoran da obezbedi da se to ne desi. Stoga su, verujem, patrole u Banjaluci pojacane", istakao je Berns. "Ne zelimo da se mesamo u tu politiku, ali svakako smo svedoci da Radovan Karadzic i dalje vrsi otrovan uticaj na politiku u regionu. Na vise nacina, on je zmija u travi. On se kao takav politicki dokazao", kaze portparol Stejt dipartmenta. On je podsetio da je Karadzic nedavno onemogucen da se upise kao glasac, i dodao: "Karadzicevo mesto u istoriji je da zavrsi pred sudom, nadajmo se u Hagu, pod optuznicom za ratne zlocine. To je njegova konacna sudbina. I iako se ta sudbina jos ne moze ispuniti, uvereni smo da ce se on jednog dana suociti sa optuzbama."

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /