Subota, 5. jul 1997.

"EKONOMIST INTELIDZENS JUNIT" O OBNOVI CLANSTVA SRJ U MEDJUNARODNIM FINANSIJSKIM ORGANIZACIJAMA

Druga runda razgovora sa MMF i Svetskom bankom sredinom jula

Ukoliko Slobodan Milosevic ucvrsti svoje pozicije na federalnom nivou moglo bi se ocekivati da SAD naprave politicke ustupke i obnove diplomatske odnose sa SRJ pocetkom 1998. godine. To automatski znaci i obnavljanje odnosa SRJ sa MMF-om i Svetskom bankom

Beograd. - Jugoslavija bi pocetkom iduce godine mogla da obnovi clanstvo u MMF-u i Svetskoj banci, ukoliko predsednik Srbije Slobodan Milosevic ucvrsti svoje politicke pozicije na federalnom nivou, prognoziraju analiticari "Ekonomist intelidzens junita" u svom najnovijem izvestaju posvecenom Jugoslaviji. U slucaju takvog politickog raspleta, mogu se ocekivati politicki ustupci SAD i obnavljanje diplomatskih odnosa sa SRJ.

U izvestaju EIU kaze se da su tokom maja Nebojsa Maljkovic, savezni ministar zaduzen za odnose sa medjunarodnim organizacijama, i viceguverner NBJ Zarko Trbojevic imali neformalne razgovore u MMF-u i Svetskoj banci, koji bi trebalo da budu nastavljeni u drugoj polovini jula.

U svom najnovijem izvestaju o Jugoslaviji Ekonomist inteledzens junit rangirao je zemlju po politickom riziku nepromenjenom najnizom ocenom "E", dok je u ekonomskoj sferi (strukturni rizik i rizicnost trenutne ekonomske politike) SRJ dobila nesto visu ocenu "D". Rizik likvidnosti koji EIU takodje procenjuje, po misljenju analiticara takodje se pogorsao i rangiran je ocenom "E".

Prema prognozi EIU, drustveni proizvod u Jugoslaviji ce ove godine porasti za cetiri, a iduce za pet procenata, dok ce inaflacija do kraja godine biti 25, a u narednoj 98,24 odsto. Analiticari predvidjaju da ce odnos dinara i dolara biti sledeci: do kraja godine za jedan dolar dobijace se sest dinara a u 1998. godini 8,6 dinara. Ocekuje se da ce trgovinski deficit biti dve milijarde dolara ove i 1,7 milijardi dolara iduce godine.

T. J.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /