Subota, 5. jul 1997.

RADNICI LEBANSKOG "JEDINSTVA" PRETUKLI KANDIDATA ZA DIREKTORA

U direktorskoj fotelji samo dve sekunde

U strahu od tezih povreda Jugoslav Trajkovic podneo je, na licu mesta, neopozivu ostavku na direktorsku funkciju koja je trajala - dve sekunde

Leskovac. - Juce na Dan borca, u Lebanu se na ulicama i u upravi PK "Jedinstvo" vodila "odsudna bitka" za direktorsku fotelju tog preduzeca. U borbi, koja je zavrsena premlacivanjem i izbacivanjem iz direktorske kancelarije nesudjenog direktora Jugoslava Trajkovica, ucestvovalo je oko petsto radnika, desetak policajaca i sudski izvrsitelj.

Do opsteg meteza na ulicama Lebana doslo je u momentu kada je sudski izvrsitelj uspeo da kriznom stabu "Jedinstva" uruci resenje Viseg privrednog suda iz Beograda kojim se potvrdjuje odluka leskovackog suda o uvodjenju privremenih mera u PK "Jedinstvo" i postavljenju Jugoslava Trajkovica za prinudnog upravnika. Na vest da se u upravu "Jedinstva" vec uselio novi direktor, oko 500 demonstranata ovog kolektiva (po peti put radnici su protestovali ispred sedista opstine zbog, kako su istakli, namere julovske vlasti da "putem stecaja i smenjivanjem direktora Radoslava Radojicica rasprodaju kombinat, cija se vrednost procenjuje na preko 200 miliona maraka"), prekinulo je skup i vratilo se u upravnu zgradu udaljenu 500 metara od opstine.

U strahu od mase, sudski izvrsitelj i desetak milicionera koji su Trajkovica silom uveli u direktorsku kancelariju - razbezali su se. Svoj bes radnici "Jedinstva" iskalili su na Trajkovicu. Prema kazivanji prisutnih, Trajkovic je udaran, sutiran, davljen i pljuvan. U strahu od tezih povreda Jugoslav Trajkovic podneo je, na licu mesta, neopozivu ostavku na direktorsku funkciju sa naglaskom da nikada vise nece konkurisati na vodece mesto u "Jedinstvu".

Radnici su potom odrzali zbor na kojem su usvojili neopozivu ostavku Trajkovica, za koga je receno da je duznost direktora obavljao svega dve sekunde, a za "novog" direktora "Jedinstva" postavljen je Radoslav Radojicic, zapravo sadasnji direktor.

M. M. J.

Povredjen radnik Miodrag Stankovic

I prekjucerasnji dan u PK "Jedinstvu" protekao je u znaku tuce. Oko sto radnika (u strajku su vise od dva meseca) zagovornika smene direktora Radoslava Radojicica i sprovodjenja odluke o privremenim merama, traktorima, kamionima i autobusom upalo je u pogon Hladnjace sa namerom da je preuzmu od suprotnog tabora. Cuvsi za upad, 200 radnika dotrcalo je iz obliznjeg visnjika i napalo nasilne strajkace. U opstoj tuci, iz koje je deblji kraj izvukla manjinska grupa, povredjena je glava trgovcu Miodragu Stankovicu (pripadniku vecinske grupe), a potom mu je ukazana pomoc u leskovackoj bolnici.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /