Subota, 5. jul 1997.

SLAVKO DOKMANOVIC PRED PRETRESNIM VECEM HASKOG TRIBUNALA

Dokmanovic negira odgovornost za masakr u vukovarskoj Ovcari

Mirko Klarin
dopisnik "Nase Borbe" iz Haga

Sest puta "Nisam kriv": Slavko Dokmanovic
u pratnji strazara ulazi
u sudnicu haskog Tribunala

"Nisam kriv" - odgovorio je Slavko Dokmanovic na pitanje sudije Gabrijele Kirk Mekdonald kako se izjasnjava po tacki 1 optuznice koja ga tereti da je, namernim nanosenjem teskih patnji, izvrsio tesku povredu Zenevskih konvencija iz 1949. godine. A onda je to isto ponovio jos pet puta, izjasnjavajuci se o preostalim tackama optuznice kojim se njegovo navodno ucesce u premlacivanju i ubistvu oko 260 ljudi, koji su 20. novembra 1991. odvedeni iz vukovarske bolnice i streljani na poljoprivrednom dobru Ovcara, kvalifikuje kao zlocin protiv covecnosti, krsenje zakona i obicaja rata, te kao vec pomenuta teska povreda Zenevskih konvencija. Za te zlocine Dokmanovic je, podsetimo, optuzen zajedno sa trojicom visokih oficira bivse JNA: Mrksicem, Sljivancaninom i Radicem. Pre nego sto se tako izjasnio o navodima optuznice, Dokmanovic je zajedno sa svojim braniocem Tomom Filom potvrdio pred Pretresnim vecem da je dobio optuznicu na jeziku koji razume, procitao je i shvatio za sta se tereti. Nakon izjasnjavanja optuzenog, njegov branilac je najavio da ce vec u ponedeljak podneti prvi preliminarni prigovor (koji se odnosi na nacin Dokmanovicevog hapsenja 27. juna u istocnoj Slavoniji), te je zatrazio da mu se sto pre dostavi dokazni materijal tuzilastva protiv njegovog klijenta.

Povodom tog zahteva usledila je kraca rasprava u trouglu branilac Fila, tuzilac Nimen i predsedavajuci sudija Mekdonald. Tuzilac je, naime, tvrdio da se dokazni materijal, pre nego sto se preda odbrani, zbog predostroznosti mora pazljivo pregledati, kako bi se utvrdilo da li su za neke od svedoka neophodne zastitne mere neotkrivanja identiteta. Branilac Fila je na to uzvratio da su njemu, za pocetak, dovoljne samo izjave svedoka koji terete Dokmanovica, a ne i njihova imena. Istakao je da se na teritoriji gde se zlocin dogodio uspostavlja hrvatska vlast, da on tamo vise ne moze da ide bez vize, te da su potencijalni svedoci srpske nacionalnosti uplaseni zbog nacina Dokmanovicevog hapsenja, sto ce sve otezati pripremu odbrane. Tuzilac Nimen je, na to, obecao da ce se potruditi kako bi se olaksao pristup odbrane istocnoj Slavoniji.

Predsedavajuci sudija Mekdonald je rekla da nece dozvoliti tuziocu da odugovlaci sa predajom dokaznog materijala, te je nalozila da se do ponedeljka odbrani uruce izjave onih svedoka za koje nece biti potrebne zastitne mere. Mekdonald je, takodje, odlucila da ce rok od 60 dana - u kojem odbrana mora da ulozi preliminarne prigovore na optuznicu - poceti da tece tek kada optuzba preda odbrani sav dokazni materijal.

Nakon rasprave, Toma Fila je u razgovoru sa izvestacima iz Haskog tribunala najavio da ce - zbog "nelegalnog hapsenja" - traziti da se Dokmanovic oslobodi, vrati u SR Jugoslaviju, a da sud onda od vlasti u Beogradu trazi njegovo hapsenje i predaju. Prema Fili, Dokmanovic je "uhapsen na prevaru", nakon sto su mu iz kancelarije Zaka Klajna, administratora UN za istocnu Slavoniju, date garancije da mu se "nista nece dogoditi", odnosno da mu "Hrvati nece nista ucinit." Glavni tuzilac Haskog tribunala Luiz Arbur je, inace, u ponedeljak demantovala da su Dokmanovicu date "bilo kakve garancije."

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /