Nedeljna, 6. jul 1997.

KINESKA CETVRT, TAKOVSKA 10

Hongkong vise ne stanuje u Kavlobagu...

Posebno veseli bili su RTS novinari i RTS spikeri koji su Povratak Hongkonga Pod Kineski Suverenitet videli kao direktnu pobedu Svetske Levice u cijoj je matici SPS kljucni soc. faktor; culi smo, recimo, da Komunisticka Partija Kine (KPK) pod uticajem SPS "ponajvise kritikuje negativne fenomene iz razvoja odnosa sa Zapadom, kao sto su obozavanje novca i ekstremni individualizam"...

Pise: Petar Lukovic

Hongkong je srpski! Ovu osvezavajucu istinu mogao je da otkrije svaki RTS- potrosac koji je, prikljucen na el. brojilo, pogledao-video-ugledao a za svaki slucaj snimio stotinak emisija, vesti, reportaza, direktnih i odlozenih prenosa povodom Povratka H. Pod Kineski Suverenitet (PHPKS). Toliko odusevljenja i radosti, zacinjenih cestitkom PM (Predsednika Milosevica), nije bilo ni u ushicenim trenucima Povratka Srpske Krajine & Srpskog Podunavlja Pod Hrvatski Suverenitet ili u ushicenim momentima Povratka Sarajeva Pod B&H Suverenitet. Posebno veseli bili su RTS novinari i RTS spikeri koji su PHPKS videli kao direktnu pobedu Svetske Levice u cijoj je matici SPS kljucni soc. faktor; culi smo, recimo, da Komunisticka Partija Kine (KPK) pod uticajem SPS "ponajvise kritikuje negativne fenomene iz razvoja odnosa sa Zapadom, kao sto su obozavanje novca i ekstremni individualizam"; onda smo culi da KPK, bas kao SPS, ostro podrzava "koncentraciju na ekonomski razvoj, produbljivanje reformi, sirenje suzavanja prema svetu i dalji razvoj", kako bi "nasa stvar i dalje napredovala".

Vise se i ne zna ko je sve srpskim Kinezima cestitao na preuzimanju prekodrinskog Hongkonga. Dr Mira Markovic se odmah ponudila da pred hongkonskim radnicima i seljacima (koji su decenijama patili pod surovim kapitalistickim sistemom), ali i tamosnjim (retkim) postenim intelektualcima - predstavi svoju knjigu "Noc i dan", cija je aktuelnost bljesnula PHPKS; pozdravljajuci PHPKS, dr Seselj je podsetio Kineze na srpsku granicu Peking - Kavlobag - Tajvan, obecavajuci istu onu pomoc koja je spasla Knin od Povratka Pod Hrvatski Suverenitet (PPHS); savezni policijski ministar Zoran Sokolovitj pozdravio je PHPKS, nadajuci se da Tjenanmen nece biti jedini Kosovski Trijumf slavne Kineske Policije sa kojom Nasa Policija duboko saoseca.

U znak podrske PHPKS, usred "Dnevnika", sa specijalno iskosenim a iskolacenim ocima pojavio se Ivica Dacic u funkciji clana Odbora za spoljnopoliticke odnose Savezne skupstine; povod za njegovu China-sliku na ekranu bio je spektakularno znacajan - naime, RTS objavila je da je drug Ivi Ca u svom kineskom kabinetu primio predstavnike Medjunarodnih Skauta! Nekoliko inostranih skauta u pratnji domacih izvidjaca odmah su obavestili druga Ivi Cu o teskom polozaju hongkonskih i lakom polozaju srpskih skauta; drug Ivi Ca, kako prenosi kineska agencija Tanjug, naglasio je da Odbor za spoljnopoliticke odnose sa skautima pri Saveznoj skautskoj skupstini "podrzava ucesce predstavnika Savezne skupstine na Drugoj skupstini Svetske skautske parlamentarne unije koja ce biti odrzana u kineskoj Manili, na kineskim Filipinima". Prema njegovim recima, kako prenosi jugoslovenska agencija Hsinhua, "nase tj. moje ucesce na dvomesecnom savetovanju u suncem okupanoj Manili, doprinece vecoj afirmaciji SRJ medju zenama-skautima s nesto vecim grudima", odnosno "bice to odlicna prilika da istinu o skautskoj Srbiji prosirimo sve do plaza Manile, grada koji je jos od pocetka rata u bivsoj Bosni i Hercegovini bio na strani srpskog naroda u Hongkongu".

Posle Dacica, a uoci 4. jula - Dana borca, 5. jula - Dana skauta, 6. jula - Dana Draskovic i 7. jula - Dana ustanka u Hongkongu, s Televizije su nas oralno obavestili da su tokom noci, negde na Zlatiboru, sakriveni medju cetinarima, rukovodstva SPS i JUL organizovali mrkli prijem za prezivele ostatke Saveznog Udruzenja Boraca Narodno Oslobodilackog Rata - Hongkong (SUBNOR-H). U specijalnom saopstenju za uvek gladne RTS-gledaoce kaze se da "nas narod i borci svih oslobodilackih ratova nikad nece zaboraviti one koji su ugradili sebe u betonsko-armirane temelje naseg... Slobodana kojem OOSPSUK (Opstinska Organizacija Socijalisticke Partije U Kikindi) sa malim zakasnjenjem od cirka 23 dana daje punu, jednoglasnu, snaznu i odlucnu podrsku da se isti samozvano kandiduje za Predsednika SRJ... bez obzira pod kojim zastavama vodili borbu protiv takvih zavojevaca kao sto je... Slobodan Milosevic, uman i sposoban politicar, cija je dalekovidost a posebno mudrost spasla jedinstvo Srbije od raznih separatista iz bivse SFRJ i mnogih neprijatelja spolja - kaze se u poruci OOJKIA (Opstinskog odbora Jugoslovenskih komunista iz Andrijevice)".

Gledalac koji je cuo ovako sroceno saopcenje mogao je samo da zali sto nije na vreme ucio kineski, ali se stvar ubrzo rascistila - jer objasnili su nam: spiker je, u frci zbog PHPKS, pomesao Zlatiborsku inicijativu sa telegramima podrske iz Kikinde i Andrijevice. Spiker ce, javljaju Tanjug & Hsinhua, biti izrucen kineskim vlastima i mucen legendarnim kineskim metodama od kojih je jedna, pod imenom "JUL u julu", vec postala deo nase hongkonske stvarnosti.

Kako nas je u kulturnom segmentu TV "Dnevnika" (zvanom "Kultura") obavestio najbolji kineski drug Ko Mrak Ov, akcija "JUL U Julu" (JUJ) trajace Citavog Jula, a u okviru JUJ obelezice se treca godisnjica JUL-a i Julski Praznici, bice organizovane "mnogobrojne manifestacije druzenja" (pod ustanickim naslovom Mladi Na Mlade), postavice se Skele i Tribine na kojima ce se JUJ Narastajima objasniti ono sto svaki Kinez odavno zna - da je Jugoslovenska levica nosilac materijalne i duhovne obnove Hongkonga.

Do kraja julskog TV "Dnevnika" niko nije pomenuo Biljanu Plavsic, koja u sopstvenoj Republici Srpskoj ima erotski tretman kao danas Englezi u Hongkongu; zato su na TV Pale iz svih dugackih cijevi opalili po Biologu Biljani - zna se da vec godinama radi za Amerikance, u Hongkongu ima tajni ziro-racun sa kojeg placa domace izdajnike, najbolja je Alijina prijateljica, tvrdi da ima kose oci sto nije tacno, izmislja da su je na surcinskom aerodromu u Pekingu zadrzali na informativnom razgovoru, kad je istina da nije ni bilo informativnog razgovora, nego je odmah sa aviona vezana i ubacena u Carinski Magacin - i, uopste, vreme je za Povratak Republike Srpske Pod Milosevicev Suverenitet (PRSPMS). Ipak, najlepsa TV-vest stigla je s Mainland-Pala; saznalo se da je tamosnji Mao Ce Tung (na hongkonskom: Ra-do-van-Ka-ra-dzic) pokusao da se registruje za buduce (nedemokratske i neslobodne) lokalne izbore, tako sto se predstavnici OESCE predstavio kao "starica" tj. "nejac".

Tom prilikom, starica Karadzic govorila je sangajskim naglaskom i, kako javlja Hsinjug, porucila da je PHPKS samo pocetak oslobodjenja Svih Srpskih Pirincanih Zemalja!

Tako je JUL u Julu uzeo svoju prvu zrtvu...

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /