Nedeljna, 6. jul 1997.

Dr Novak Pribicevic, clan Foruma za medjunarodne odnose, o izborima u Albaniji

Pobeda socijalista ne znaci ozivljavanje levice

U albanskom drustvu jos uvijek je u toku proces politickog sazrijevanja koji ce tek u doglednoj buducnosti stvoriti realan prostor za klasicna politicka usmjerenja i diferencijacije. Danas je snazno bunt usmjeren prije svega prema neodloznim drustvenim promjenama

Pobjeda Socijalisticke partije Fatosa Nanoa, reformisanih nasljednika ozloglasene Partije rada Envera Hodze, mogla bi se dozivjeti kao prvorazredno iznenadjenje, kada se nezavistan promatrac prisjeti iskustva koje je albanski narod imao sa surovim rezimom unutrasnjeg terora i spoljne izolacije vezanim za vise od cetiri decenije njegove vladavine. Mnogi ce se u svijetu, a posbeno kod nas, ponuditi sa vec ovjestalim tumacenjem o ponovnom pobjednickom nastupu ljevice sirom evropskog kontinenta. Takvo objasnjenje cesce proizlazi iz politickih potreba nosioca, nego iz realne procjene stvarnih uzroka i sadrzine nastalih promjena.

U nasim prilikama, kao nedavno poslije pobjede britanskih i francuskih socijalista, takvo tumacenje moglo je da se cuje od strane SPS i narocito JUL-a, uz zanemarivanje cinjenice da niko iz tog pobjednickog fronta i ne pomislja da prihvati pripadnistvo nase tzv. ljevice siroj zajednici evropskih ljevih snaga. Bice interesantno, povodom ishoda albanskih izbora, vidjeti da li cemo dozivjeti od strane istih subjekata ponovno euforicno nazdravljanje pobjedi zamisljenih saveznika.

Pobjeda albanskih socijalista, medjutim, nikako se ne moze pripisivati nekom ponovnom ozivljavanju ljevicarstva, koje je svoje zvjezdane trenutke u Albaniji imalo u okviru njihove antifasisticke borbe u toku Drugog svjetskog rata. Od svega toga ostala je samo razvijena partijska infrastruktura, i mali broj kadrova koji nije bio direktno kompromitiran svojom ulogom u porazenom i odbacenom rezimu i njegovom partijskom, administrativnom i policijskom aparatu. Da je takvih ostalo ipak prilicno i da su im se pridruzili mnogi vjerujuci u prononsirani zaokret prema kursu demokratskih sloboda, trzisne privrede, pravne drzave i vladavine ljudskih prava, pokazuju i rezultati vanrednih izbora od prosle nedelje.

Olako data obecanja

Na te iste ciljeve pozivali su se, od stupanja na politicku scenu, historijski svakako sa vise opravdanja i pripadnici Demokratske partije predsednika Salija Berise i drugih njemu saveznickih politickih partija. U trenutku njihovog stupanja na celo drzavne vlasti u albanskom drustvu su ispoljena snazna ocekivanja brzih i korijenitih promjena koje ce omoguciti vremenski dostizan prijelaz u drustvo blagostanja. Olako data obecanja vladajucih politickih snaga o brzon savladjivanju naslijedjene zaostalosti i o prodoru prema prostorima evropske integracije, koja su dijelom i opravdana prijemom u Savjet Evrope i u Partnerstvo za mir, pojacala su veoma rasprostranjenu iluziju da ce se zeljeni ciljevi dostici bez napora i zrtvovanja. Takvom raspolozenju doprinosio je i dosta ziv priliv humanitarne pomoci zapadnog porijekla koji je Albaniju u cijeloj istocnoj Evropi, doveo u prvi red primaoca pomoci, racunato po glavi stanovnika. U isto vrijeme, Zapad je ucinio veoma malo da podstakne pokretanje proizvodnje i provodjenje nuzne sistemske tranzicije koja bi omogucila strukturalne promjene i bolje koristenje prirodnih resursa. Svi, za albanske uslove veliki sistemi, kao na primjer zeljezara u Elbasanu, i mnoge druge, obustavile su svaku proizvodnju vec prije nekoliko godina i do danas zvrje prazne.

U poljoprivredi, koja je u zavrsnoj fazi rezima Ramiza Alije ipak uglavnom mogla da hrani stanovnistvo osnovnim artiklima, a nesto od ranog povrca i agruma preostajalo je i za izvoz, kroz proces reprivatizacije i dekolektivizacije, mogla je, istina, da bolje posluzi onima koji su ponovo stupili u vlastite posjede, ali je presjecen pritok trznih viskova. Znacajnim, medjutim, otvaranjem zemlje otvoren je sirok prostor za trgovinu i dijelom takodjer za sverc.

Necuveno bogacenje tankog sloja ljudi

Na socijalnom planu u posljednjih nekoliko godina doslo je do snazne socijalne diferencijacije. Na osnovu tzv. "sive ekonomije" i ordinarnog sverca, koji je posebno u vrijeme sankcija prema SR Jugoslaviji bio u velikoj mjeri usmjeren prema susjednim prostorima bivse Jugoslavije (Makedonija i Crna Gora), doslo je do, za albanske uslove, necuvenog bogacenja jednog relativno tankog sloja ljudi. U zemlji u kojoj jos nedavne 1990. godine nije postojao doslovno nijedan registrovan privatni automobil, uvezeno je nekoliko desetina hiljada vozila, najcesce sa razlicitih evropskih otpada. U jos uvijek opstaloj praksi pune kontrole administracije u svim privrednim i finansijskim tokovima raspojasala se korupcija na svim nivoima i u svim oblastima privrednog zivota. To je prirodno stalno podgrijavalo gnijev velike vecine gradjana koji nisu bili obuhvaceni talasom novog privrednistva, a u isto vrijeme su izgubili onu siromasnu potporu izvjesnih ogranicenih, ali stabilnih socijalnih garancija koje je pruzao raniji staljinisticki rezim.

Snazno izrazene socijalne tenzije su i u toku ranijih nekoliko godina dovodile do unutrasnjih nemira i sukoba. U zemlji u kojoj je smjena ranijeg komunistickog rezima i uspostavljanje parlamentarnog visepartijskog sistema prosla, prakticno bez ljudskih zrtava, sada su oko podjele humanitarne pomoci i prilikom provala u drzavna skladista hrane pocele da padaju glave u razmjerama koje su dovele do prve inostrane intervencije italijanskih policijskih snaga na zahtjev albanske vlade.

Slijedeci korak, u takvom privrednom i politickom sistemu u kojem je zakocen proces tek zapocete tranzicije, bio je mislim neizbjezan, a nama u vlastitom iskustvu dobro poznat.

Sveopsti zahtevi za smenu rezima

U teznji da se od stanovnistva prikupi sto vise od raspolozivih deviza stecenih prvenstveno svercom, a dijelom i putem doznaka iz inostranstva, pocele su se stvarati tzv. "piramidalne finansijske institucije" koje su u sustini predstavljale samo manje ili vise vjesto postavljene mehanizme za pljacku. Naivno vjerujuci u mogucnost brzog bogacenja bez rada, veliki broj Albanaca nasjeo je ovoj podvali. Stoga je razumljivo da je neminovni kolaps ovih parafinancijskih institucija i bijeg njihovih manipulatora zajedno sa opljackanim novcem u inostranstvo izazvao zestoke reakcije pogodjenog stanovnistva. Kada se ima u vidu notorna cinjenica da su i mnogi predstavnici vladajucih politickih krugova umijesali prste direktno ili preko korupcije u ovu otimacinu, prirodno je da je izazvani bunt ubrzo dobio i jasno izrazenu politicku ubojitost izrazenu u sveopcim zahtjevima za smjenom rezima, pracenim razaranjem svih njegovih i inace samo rudimentarnih ustanova.

Potpuni raspad svih vazecih institucionalnih struktura, ukljucujuci i redovne armijske jedinice i skladista, dovelo je do neopisive desiminacije uskladistenog oruzja, do nivoa na kojem je svaki treci gradjanin Albanije dosao u posjed razlicitih sredstava masovnog unistavanja. To je, na zalost, proizvelo i masovne sukobe u kojima je vise od 1500 Albanaca izgubilo zivote, a jos znatno veci broj je ponjeo trajne povrede.

Kakvu je dublju konotaciju moguce pripisati ovim dramaticnim i po posljedicama tragicnim dogadjajima, kao i od medjunarodne zajednice nametnutim vanrednim izborima? Mislim da ni u kojem pogledu ne moze biti govora o lijevom ili bilo kojem drugom jasno oznacenom opredijeljenju albanskog politickog i birackog tijela. U tom drustvo u toku je jos uvijek onaj proces politickog sazrijevanja koji ce tek u doglednoj buducnosti stvoriti realan prostor za klasicna politicka usmjerenja i deferencijacije. Danas je snazan popularni bunt usmjeren, prije svega, prema hitnom i imperativnom zahtijevu za neodloznim drustvenim promjenama. Nisu artikulirana preciznija utanacenja u pogledu pravaca zeljenog razvoja. Jasno je, medjutim, da ne moze biti mirenja sa nastavljanjem tekuceg nesnosljivog stanja.

Neophodno stvoriti koaliciju

Stoga ce i prioritetan zadatak vlade koju ce narednih dana formirati Nanosovi socijalisti, sami ili vjerovatnije u koaliciji sa jos nekoliko manjih i njima bliskih stranaka, biti smirivanje unutrasnjeg stanja, obuzdavanje naoruzanih i krajnje agresivnih bandi, posebno na jugu zemlje, i naravno, koliko to bude moguce, prikupljanje i evidentiranje razgrabljenog oruzja. Tek nakon toga bice moguce prici fundamentalnim pitanjima izgradnji strategije ekonomskog i socijalnog razvoja usmjerene za izvlacenje Albanije iz krajnje zaostalosti i socijalnog kaosa u kojem se danas nalazi.

Da li ce takav krupan i korijenit poduhvat biti moguc sa sadasnjim, ovim izborima stvorenim rasporedom politickih snaga je veliko pitanje. Pri tome je sasvim nebitno da li ce se pokusati sa modelom kohabitacije ili ce predsjednik Sali Berisa izvrsiti data obecanja u povlacenju u slucaju izbornog poraza njegove stranke. Po mojem misljenju, prije se moze ocekivati, nakon neophodne unutrasnje konsolidacije, i formulisanja stvarnih programskih alternativa, da ce tek novi izbori za godinu ili godinu i po dana, stvoriti kompetentnu i operativnu kompetentnu politicku konstelaciju sposobnu za suocavanje sa takvim historijskim izazovom.

No, to je naravno, stvar buducnosti. Ono sto mislim da je vazno naglasiti danas jeste neosporna cinjenica da brza i temeljita stabilizacija, kojoj ce sigurno doprinijeti direktnom materijalnom pomoci, kao i zadrzavanjem multilateralnih oruzanih snaga i kljucni faktori medjunarodnih odnosa, nije samo u interesu gradjana Albanije, vec takodjer i svih zemalja iz njenog okruzenja, ukljucujuci i SR Jugoslaviju. Zato bi svaki moguci doprinos toj stabilizaciji bio ne samo znak spremnosti za normalne odnose susjeda, vec takodjer i pokazatelj ispravnog razumijevanja sopstvenog interesa.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /