Ponedeljak, 7. jul 1997.

PISMO PERE COLICA, NACELNIKA GENERALSTABA VRS, BILJANI PLAVSIC

Usloznjava se vojno-politicka i bezbednosna situacija

Oruzane snage u Federaciji BiH su u povisenoj borbenoj gotovosti, a vrse se i pripreme za mobilizaciju. Jedinice Sfora takodje svojim aktivnostima unose nemir i nespokojstvo, kaze se u pismu predsednici RS

Sarajevo, Beta. - Nacelnik Generalstaba Vojske Republike Srpske Pero Colic uputio je predsednici RS Biljani Plavsic pismo u kojem je ocenio da je odluka o raspustanju parlamenta "ishitrena i visestruko stetna", prenosi Srna. Beta saznaje da je general Colic juce bio u Banjaluci i razgovarao sa predsednicom RS Biljanom Plavsic, ali posle razgovora niko od sagovornika nije davao izjave za stampu. Kako navodi Srna, pismo nacelnika VRS dospelo je u javnost iz kabineta predsednice Plavsic, "iako nosi oznaku strogo poverljivo". U pismu Pero Colic upozorava da je posle odluke o raspustanju Narodne Skupstine RS doslo do "usloznjavanja vojno-politicke i bezbednosne situacije u RS".

Prema Colicevim recima, oruzane snage u Federaciji BiH stavljene su u povisenu borbenu gotovost, primeceni su pokreti vojske Federacije, a na teritoriji tog entiteta vrse se i pripreme za mobilizaciju. U povecanoj borbenoj gotovosti nalaze se, kako tvrdi Colic, i jedinice Sfora, koje svojim aktivnostima "unose nemir i nespokojstvo" kod srpskog naroda. Colic istice da je bilo slucajeva da Sfor "grubo maltretira" pripadnike VRS, dok su medjunarodne snage istovremeno "iskazale masimalnu spremnost da stite" predsednicu Plavsic.

"Otpocela su okupljanja gradjana u organizaciji opozicionih stranaka radi podrske Vama i odlukama koje ste doneli, sto znatno usloznjava situaciju", navodi Pero Colic, i dodaje da su i pripadnici VRS "opasno zabrinuti zbog stanja koje je nastalo u Republici nakon odluka koje ste doneli".

Nacelnik Generalstaba VRS kaze da "u cilju potpunog ostvarenja ustavne uloge" VRS od Biljane Plavsic zahteva da pre donosenja bilo kakve naredne odluke u ovoj situaciji obavesti Generalstab i zatrazi misljenje vojnog vrha. Colic je od predsednice zatrazio da u nedelju u Generalstabu prisustvuje sastanku "na kojem bi prisustvovali i predsednik u Predsednistvu BiH iz RS, predsednik Vlade RS, ministar odbrane i clanovi kolegija nacelnika VRS".

"Da ispostujete dogovor sa sastanka od 2. jula 1997. godine i da iz Banskih dvora i oko njih uklonite sva lica Sfora", zahteva Colic. Nacelnik Generalstaba od Plavsiceve trazi i da se putem medija javno obrati gradjanima RS i uputi "apel da se prekine sa svim javnim okupljanjima, zbog mogucnosti zloupotrebe istih i moguceg izvodjenja diverzantsko-teroristickih akcija i pojava svih oblika ekstremizma prema teritoriji RS, a posebno u Banjaluci i Prijedoru".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /