Ponedeljak, 7. jul 1997.

ULOGA PREKODRINSKIH SOCIJALISTA U USTAVNOJ KRIZI U RS

Direktive stizu iz Beograda

Predsednik Srbije socijalistima u RS izdaje direktive preko Nikole Sainovica i Jovice Stanisica. Prema tim uputstvima SPS bi trebalo da priceka ishod sukoba i prikloni se pobednickoj strani, tvrdi visoki funkcioner SPS RS

Banjaluka. - Dvolicno ponasanje socijalista Republike Srpske je, prema recima jednog visokog funkcionera ove partije, koji je zahtevao anonimnost, naredjeno direktno iz Beograda. Naime, kako tvrdi ovaj funkcioner, direktive za ovakvo, iznenadno, ponasanje prekodrinskim socijalistima je "urucio" licno Nikola Sainovic. Prema tim uputstvima socijalisti ce delovati na dva fronta, odnosno i na Krajisnikovoj i na Plavsickinoj strani, da bi se na kraju priklonili pobednickom taboru.

- U cetvrtak kasno uvece nam je Radisic (Zivko) rekao da je bio na razgovoru kod Milosevica gde mu je receno da se ne ide na zasedanje skupstine, jer bi to znacilo konfrontaciju sa zapadom. Istovremeno mu je naglaseno da se indirektno podrzi Biljana Plavsic jer se, Milosevicu, tada cinilo da ce ona izaci kao pobednik u cjeloj ovoj zbrci. Za dalje kontakte sa nama, kako mu je rekao Milosevic, bice zaduzen Nikola Sainovic. Mi ne treba da preduzimamo nikakve dalje korake bez njihove saglasnosti, rekao nam je ovaj izvor naglasivsi da mu je Radisic rekao da ce Milorad Vucelic biti zaduzen za Krajisnika i Karadzica.

Kompromis Krajisnika i predsednice RS

Momcilo Krajisnik se, prema recima visokog funkcionera SPRS, "nezvanicno" sastao sa nekoliko funkcionera ove partije, da bi im preneo nezadovoljstvo Pala ponasanjem socijalista. Na ovom sastanku, rekao je nas izvor, Krajisnik im je priznao da ce Pale ponuditi Plavsicki kompromis, a ako ona to odbije oni ce je smeniti. Na samom kraju razgovora, kako tvrdi ovaj funkcioner, upitali su Krajisnika sta ce da radi ako Ustavni sud prizna odluku predsednice RS o raspustanju parlamenta.

- Krajisnik nam je doslovce rekao "nece biti nikakvih problema sa Ustavnim sudom". Kad smo ga upitali kako to misli on nam nije nista odgovorio, rekao je izvor "Nase Borbe" odbivsi, da ne bi bio otkriven njegov indetitet, da odgovori kada i gde se sastao sa Momcilom Krajisnikom.

Prve direktive, kako nam je rekao ovaj funkcioner, stigle su u petak uvece i subotu pre podne od strane Sainovica. On im je, kako tvrdi ovaj funkcioner, rekao da se jos uvek ne moze nazreti ko ce biti pobednik u ovom sukobu, i da se socijalisti u Banjaluci drze uz Plavsicku a na Palama uz suprotni tabor.

- Sainovic nam je saopstio da im je Gelbard rekao da oni podrzavaju Biljanu Plavsic ali i da Amerikancima ne odgovara neki novi sukob u Bosni, tako da ce Palama skrenuti paznju da ne preduzimaju nikakve "vojnicke" korake. Saopsteno nam je da mi sada mozemo, ako nam se za to ukaze prilika, da i direktno podrzimo Biljanu (Plavsic) jer se sve odvija po planu. Prema tom planu, nama je svejedno ko ce pobediti u svemu ovome, jer nama odgovara i Krajisnik posto na njega, prema Sainovicu, Milosevic ima jak uticaj. Kad smo vec kod Krajisnika, receno nam je da je Krajisniku druga strana (Jovica Stanisic) dala uputstva za dalje akcije, ne rekavsi nam nista vise od toga. Samo nam je apostrofirano da mi, do daljeg, ne kontaktiramo zvanicno sa Palama, zbog zapada.

Ako pak pobedi Plavsicka, rekao nam je Sainovic, to bi znacilo i nove izbore i nasu sansu da, ako ne pobedimo, onda bar dobijemo vise poslanika posto SDS vise nece imati toliku podrsku, rekao nam je visoki funkcioner SPRS, naglasivsi da im je Sainovic rekao da Milosevic pokusava da iznadje nacina da bude posrednik izmedju Plavsicke i Krajisnika ne bi li ubedio zapad u njegovu kontrolu nad Republikom Srpskom.

N. N. B.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /