Ponedeljak, 7. jul 1997.

NEMACKA POZVALA MILOSEVICA DA IZVRSI PRITISAK NA VLASTI RS

Ukloniti kriminalce oko Radovana Karadzica

Bon, Beta. - Nemacka je pozvala juce predsednika Srbije Slobodana Milosevica da izvrsi pritisak na rukovodstvo Republike Srpske da sa politicke scene ukloni "kriminalce" oko bivseg lidera bosanskih Srba Radovana Karadzica i da postuje Ustav RS i Dejtonski sporazum. "Nesuglasice unutar rukovodstva bosanskih Srba moraju da se resavaju u skladu sa Ustavom RS i Dejtonskim sporazumom", naglasava se u saopstenju sefa nemacke diplomatije Klausa Kinkela povodom krize u RS.

On je izrazio ocekivanje Bona i ostalih clanica Kontakt grupe za BiH da ce se svi akteri krize u RS ponasati u skladu sa Ustavom RS i Mirovnim sporazumom iz Dejtona. U borbi za vlast u RS, gde se "proizvoljnim tumacenjem Ustava vodi otvorena borba protiv predsednice Biljane Plavsic", jedna grupa "politickih kriminalaca, predvodjenih ocigledno Radovanom Karadzicem kojeg Haski tribunal tereti za ratne zlocine, raznim malverzacijama pljacka sopstveni narod i gura ga u jos dublju izolaciju", rekao je Kinkel.

On je ocenio da je ponasanje Radovana Karadzica i njegove "klike" dovelo u "beznadeznu situaciju" privredu RS, koja zbog protivljenja dela rukovodstva Dejtonskom sporazumu, "prakticno ne dobija nikakvu medjunarodnu pomoc za obnovu".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /