Ponedeljak, 7. jul 1997.

Promene umesto prevara

Gordana Djukic

Ima li nekoga u ovoj zemlji, a da nije prevaren i ponizen? Ovo pitanje jedne nase starije sugradjanke, kao da niko nije cuo u salvama zvizduka, negodovanja, vriska pistaljki i truba pred republickim parlamentom, u toku protesta clanova UGS "Nezavisnost" i Nezavisnog udruzenja penzionera Srbije. Slucajnost je mozda bila sto je ona to zapitala bas u trenutku kada je zaglusujuci revolt propratio ulazak Slobodana Radulovica, potpredsednika Vlade Srbije u skupstinsko zdanje. Na to pitanje ona, zasigurno, odgovor zna, bas kao i oni sa kojima je zvizdala i protestovala protiv usvajanja jos jednog paketa zakona protiv naroda, protiv opste nemastine i prevaranata koji pod firmom brige za narod i zbog nekog viseg interesa, (koga retko ko da je desifrovao) izmisljaju brda zakona. Potrebni su im zarad ustolicavanja sopstvene, jos vece i surovije moci. Do Radulovica njeno pitanje nije doprlo, a ne bi joj, sigurno, ni odgovorio. Trebalo bi mu puno vremena da joj nabraja ko sve pripada kategoriji prevarenih. O prevarantima, sigurno, ne bi ni prozborio.

Ako je vec rec o tome ko je sve prevaren, onda bi prakticno svi socijalni slojevi i sve generacije u ovoj zemlji mogle da pokazu na sebe. Lekari su mesec i po dana strajkovali i trazili zaradjene plate, da bi tek pred kraj proteklog meseca pocela isplata prvog dela aprilske zarade. Sindikati ovde isticu minimalisticke zahteve, jer izgleda, da je uputnije boriti se za nesto izvesniju mrvicu, nego za dostojanstven zivot od sopstvenog rada i pristojne zarade. Penzioneri su srecni ako najavljena isplata dva i po meseca okasnelih penzija krene tek za nedelju dana. Invalidi ovog poslednjeg rata "u kome nismo bili" traze da im se, gle cuda, prizna pravo na skroman i coveka dostojanstven zivot. Studenti, opet cudo, hoce da se skoluju, a da to njihove porodice ne staje citav imetak. Vecini njih roditelji su bez posla i zarada. I radnici su preterano zahtevni. Sem sto traze da rade i zive od zarada, bune se i protiv zakona koji ce armiju besposlenih, koliko ovih dana, uvecati za jos milion "vojnika". Prosvetni radnici, posle prevare Tomislava Banovica, celnika republicke sindikalne centrale, koji ih je, tajnim potpisivanjem sporazuma o dinamici isplata zarada, sa Mirkom Marjanovicem, predsednikom vlade Srbije prevario, ostavivsi ih bez dinara u dzepu - podeljeni su. Svadjaju se u zbornicama. Ko je jos prevaren? Oni koji lutaju od apoteke do apoteke, oni kojima je gradska vlast namenila umesto 500 jos 1.000 besplatnih obroka po sirotinjskim kuhinjama.

Na ulicama zemlje prevara, ovog leta nesto se ipak zbiva. Prevareni se udruzuju i zajedno, umesto prevare, sve glasnije, traze - promene. Neko je rekao, da ce ovdasnji rezim morati da se, ukoliko ostane gluv na silu argumenata, suoci sa argumentima - sile...

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /