Ponedeljak, 7. jul 1997.

Dolivanje ulja na vatru

Marica Vukovic

Srpsko-crnogorska kadrovska trgovina se nastavlja. Trenutno je punuda iz Srbije na zajednickoj pijaci zvanoj Jugoslavija ostala neprodata jer su kupci iz Crne Gore cvrsto odlucili da dobiju u vremenu kako bi za istu cenu pazarili i nesto iza tezge.

Rec je izboru predsednika Privredne komore Jugoslavije koji je odlozen na sednici Skupstine PKJ jer su se crnogorski privrednici iznenada predomislili. Iako se odavno znalo da je dr Mihailo Milojevic, dosadasnji predsednik, jedini kandidat koji je i pre kandidature vec vidjen u istoj fotelji i u narednom cetovorogodisnjem periodu, politicki cvor koji su zavezale dve clanice jugoslovenske federacije trebalo je i u ovom slucaju dodatno zategnuti. Sve do izborne sednice nije bilo nikakvih znakova da je bilo sta u vezi sa listama sa jednim kadidatom sporno tako da dr Milojevicu nije nista drugo preostalo nego da pripremi postizborni govor. Utvrdjeni scenarij poremetio je istup predstavnika crnogorskih privrednika koji su u poslednji cas primetili da su napravljeni formalni propusti u proceduri predlaganja kandidata za prvog coveka Privredne komore Jugoslavija.

Tesko da je bilo ko u sali posle davanja zelenog svetla za nesmetan prolaz dr Milojevica poverovao u reci kojima je ono propraceno, pogoto sto kadrovici u Crnoj Gori jos vidaju rane posle dvoboja oko izbora guvernera Narodne banke Jugoslavije. Mada je izgledalo da ce posle ustolicenja Dusana Vlatkovica uslediti bar kratko zatisje oko celnih mesta u zajednickoj kuci iskoriscena je prva prilika da se temelji jos mala zaljuljaju. Posto je skoro izvesno da ce glavni gazda svoje mesto zauzeti bez obzira sto mu prvi do njega izmicu stolicu, izracunato je da ima prostora da se poremeti razmestaj koji je po njegovoj volji. Zbog toga odlaganje izbora predsednika Privredne komore Jugoslavije dok se, kako je dogovoreno, ne obave kosultacije u Crnoj Gori, najvise lici na dolivanje ulja na vatru koja pocinje da tinja, a jos nije vreme da se ugasi.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /