Ponedeljak, 7. jul 1997.

NATO PRIPREMA HVATANJE MLADICA I KARADZICA

Specijalci na pripremama u Austriji

Akcija ce imati manje izgleda na uspeh ako ne bude izvedena pre lokalnih izbora u BiH najavljenih za septembar

Nedeljna Dalmacija

Zapadni saveznici nedavno su se u Bruxelessu na ministarskome sastanku NATO-a usprotivili americkome tajniku za obranu Williamu Cohenu, koji je zatrazio da se u Bosnu posalje jedna jedinica specijalaca koja bi bila zaduzena za hvatanje Ratka Mladica i Radovana Karadzica. No, i pored protivljenja saveznika Amerikanci, izgleda, ne odustaju od svoje namjere. Naime, jedan visoki duznosnik NATO-a izjavio je ovih dana da je jedna takva jedinica vec spremna, kao i da ce akcija uhicenja osoba osumnjicenih za ratne zlocine imati sve manje izgleda na uspjeh ako ne bude izvedena znatno prije opcinskih izbora u BiH, najavljenih za rujan ove godine.

Dobro obavijesteni izvori tvrde da su za uhicenje Karadzica i Mladica, ustvari, pripremljene tri ratne jedinice (jedna od njih bit ce odabrana), sastavljene od americkih i britanskih specijalaca, i to u odnosu 3:1. U posljednja tri mjeseca ovi specijalci intenzivno uce srpski jezik i u jednome predjelu sjeverne Austrije uvjezbavaju upad na Pale i Han-Pijesak.

Okosnicu specijalaca, koji se obucavaju u sjevernoj Austriji, prema tvrdnjama "pouzdanih izvora" NT-a cine pripadnici americkih specijalnih jedinica - "Zelenih beretki". "Rangera" i "Delte" kao i britanskoga SAS-a (Specijalne antiteroristicke jedinice).

O kakvim se snagama radi, mozda najbolje kazuje cinjenica da, primjerice, strucna obuka kandidata za specijalne jedinice kopnene vojske SAD, koja traje od osam do deset mjeseci, ukljucuje i dnevne marseve od 15, i nocne od jos deset kilometara, zatim 124 nacina ubijanja ljudi, primjenu brutalnoga saslusavanja, patroliranja, izvidjanje i postavljanje zasjeda.

Najveca paznja, pak, posvecuje se padobranskoj obuci. Cilj posebnih padobranskih skokova jest da padobranska skupina ostane neotkrivena u zracnome prostoru i time postigne iznenadjenje. Na takvim skokovima padobranci nose osobno oruzje i malo opreme, a ako su borbene potrebe vece, oprema se izbacuje posebnim padobranom, opermljenim instrumentima za automatsko vodjenje, tako da se i ona prizemljuje u blizini skupine.

Obuka specijalnih jedinica, koje bi trebale uhvatiti Karadzica i Mladica, veoma je skupa. Pocetna obuka po osobi stoji od 25.000 do 40.000 dolara, a kompletna obuka tima "A" od 12 ljudi stoji koliko i obuka 100 vojnika drugih jedinica. No, Zapad je, izgleda, napokon odlucio nesto dolara potrositi i na hvatanje ratnih zlocinaca...

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /