Ponedeljak, 7. jul 1997.

OTVOREN TRECI INTERNACIONALNI FESTIVAL ALTERNATIVNOG I NOVOG TEATRA

Burna groteska zivota

Izlozbom scenskog dizajna YUSTAT-a, performansom Akademije umetnosti Novog Sada "Poslednjih dvadeset minuta dragog Bate" i modno-teatarskim performansom Dusice Knezevic "La Regina Abadonata" nezvanicno je otvoren Treci internacionalni festival alternativnog i novog teatra (INFANT) u petak. Teodor Lalicki na otvaranju izlozbe jugoslovenskog scenskog dizajna devedesetih koja je u februaru i martu bila postavljena u Beogradu, pod imenom Prvo bijenale scenskog dizajna pozdravio je malobrojnu publiku, koja je tek sledeceg dana pocela u vecem broju da posecuje ovu izlozbu.

Grupa studenata sa novosadske Akademije, koja je izvela performans "Poslednjih dvadeset minuta dragog Bate" prikazala je publici ispred Katolicke porte pricu koja se desava izmedju neosvescenog i razumnog coveka ispred institucije koja se zove televizijski ekran.

Vec sledeceg dana, u subotu kada je bilo i zvanicno otvaranje INFANT-a, koje je ispalo krajnje ozbiljno, prikazana je predstava "Stvar srca" iz Svajcarske u kojoj su igrali Rodzer Nideger i Renata Kristelon u reziji Betine Diterle. Ova predstava nastala je od jednog teksta Hajnera Milera, koji dosta govori o odnosu muskaraca i zena, kasnije reziserka Diterle uspela je da to pretoci u "burnu grotesku o pojedinim razdobljima zivota". Predstava "Stvar srca" inace, prva je od jedanaest predstava koje se nalaze u zvanicnoj konkurenciji za tri nagrade koje se dodeljuju za najbolji parateatarski dogadjaj, najoriginalnije istrazivanje i najuspeliji eksperiment. Clanovi zirija koji ce doneti odluku 12. jula su Simon Kardum, Nenad Colic i Darinka Nikolic.

Juce na programu INFANT-a je bio prijem u Gradskoj skupstini, radionica Keti Rendels, prezentacija centara za umetnost i medije Karlsrue Institut za vizuelne medije, zatim video sekcija VHS-Info zamisljenog kao prikazivanje predstave koje nisu mogle doci na festival, kao i dve predstave "Sanjam li secanja ili se secam snova" i "Makbet/Ono". Predstavu "Sanjam li secanja ili se secam snova" izvodi trupa Fourklor iz Ljubljane, a "Makbet/Ono" je samostalni projekat Sonje Vukicevic ispred Centra za kulturnu dekontaminaciju.

J. Bjelica

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /