Ponedeljak, 7. jul 1997.

MOMCILO TRAJKOVIC PONUDIO OPOZICIONIM DEMOKRATSKIM STRANKAMA ZAJEDNICKI IZLAZAK NA IZBORE

Kosovski Srbi vise nisu za Milosevica

Kosovo i Metohija su uvek sluzili rezimu za osvajanje i ocuvanje vlasti - izjavio predsednik Srpskog pokreta otpora

Beograd, FoNet. - Predsednik Srpskog pokreta otpora Momcilo Trajkovic izjavio je u intervjuu FoNetu da kosovski Srbi vise nisu za predsednika Srbije Slobodana Milosevica i ponudio demokratskim opozicionim strankama da na Kosovu i Metohiji na izbore izadju pod firmom tog pokreta. On je potvrdio da Srpski pokret otpora ne zeli da se antagonizuje sa medjunarodnom zajednicom, izrazio spremnost za dijalog i kompromis sa "realnim politickim snagama" medju kosovskim Albancima i naglasio da bez demokratizacije Srbije i Balkana nema resenja kosovskog problema.

"Kosovo i Metohija uvek su sluzili Milosevicu i Socijalistickoj partiji Srbije za osvajanje i ocuvanje vlasti", izjavio je Trajkovic i dodao: "Mi smo ocekivali Milosevicevu posetu Kosovu, posto se SPS, nakon izbora, kada se zalagala za mir po svaku cenu i bila na kvazigradjanskim pozicijama, vratila na nacionalnu poziciju". Prema njegovim recima, tu je u pitanju "takozvana nacionalna politika", jer "ne moze se nazivati srpskom politikom ona koja je napravila najvecu stetu srpskim interesima, a izrasla je na nacionalnom pitanju i pretendovala da resi srpsko nacionalno pitanje, ne samo na Kosovu".

Komentarisuci Miloseviceve poruke tokom posete, on je ocenio da se radi o ubiranju politickih poena: "Kljucna recenica da nece dati ni pedalj Kosova, izgovorena je u trenutku kada se tamo rasprodaju desetine hektara imanja, stotine stanova, kvadratni kilometri srpske zemlje". Trajkovic, medjutim, smatra da je to "poslednja obmana" vlasti i istice: "Bez kompromisa nema resenja na balkanskim prostorima, pa prema tome ni na Kosovu. Neminovan je, dakle, kompromis sa Albancima."

On je izrazio spremnost za dijalog s kosovskim Albancima i objasnio da je, kao preduslov za to, prethodno otvoren srpsko-srpski dijalog o Kosovu, kome se nisu odazvali samo SPS i radikali. "Zelimo da vodimo dijalog sa realnim politickim snagama u albanskom narodu. Danas su to separatisticke snage, ali sa njima se mora traziti resenje, u smislu da oni odustanu od radikalnih stavova", rekao je on i dodao: "Oni, medjutim, ne zele razgovor sa Srpskim pokretom otpora, jer resenje vide u razgovoru sa rezimom. Medjutim, Pokret je stvorio uslove da se opozicija u Srbiji jasno izjasni da je Kosovo sastavni deo Srbije, pa se potvrdilo da Albanci medju Srbima nemaju ozbiljnog sagovornika o temi Kosovo Republika."

Prema recima Trajkovica, sada na Kosovu nema druge alternative SPS-u osim Srpskog pokreta otpora. "Ukoliko bi doslo do ujedinjavanja opozicije, mislim da ona moze da iskoristi realnost da danas Srbi na Kosovu i Metohiji nisu za Milosevica, ali traze alternativu". "Mi smo ponudili pred poslednje izbore, a nudimo i sada, da stranke (demokratske opozicije) izadju na Kosovu i Metohiji ujedinjeno pod firmom Srpskog pokreta otpora, a da na listama budu pripadnici partija, koji ce zadrzati svoj stranacki identitet". Trajkovic ne ocekuje da ce Albanci izaci na izbore, bar ne ove godine, jer bi prethodno medju njima moralo doci do "teskih lomova". Ukoliko bi oni glasali, dodao je, otvorio bi se proces vece demokratizacije Srbije sto, medjutim, ne odgovara separatistickom pokretu.

On je optuzio vlast u Srbiji da zeli da se oslobodi kosovskog problema na nacin na koji je to ucinila u Krajini: "Rezim je narodu Kosovo ucinio ogavnim i sada stvara situaciju u kojoj ce javnost da lako prihvati sve buduce poteze koji bi Srbiju oslobodili tog tereta koji se zove Kosmet". "Uspeli smo da se izvucemo iz opasne zamke koja je bila u Milosevicevoj varijanti, da se nadje krivac za stanje na Kosovu i Metohiji. Oni su planirali da taj krivac bude Srpski pokret otpora, odnosno njegovi lideri i da nadju nekog Martica ili Karadzica. Ta varijanta i dalje postoji, ali politika koju mi vodimo ni u jednom momentu ne moze dati priliku ovom rezimu da medju nama nadje nekog na koga ce baciti odgovornost za stanje na Kosovu", naglasio je Trajkovic.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /