Ponedeljak, 7. jul 1997.

POSLE OTKRIVANJA VIDEO FILMA SA NEMACKIM VOJNICIMA O SIMULIRANJU SILOVANJA I UBIJANJA U PAUZI OBUKE ZA MIROVNU MISIJU U BIVSOJ JUGOSLAVIJI

Rije: "Nece se tolerisati takve perverzije"

Bon, Beta-Rojter. - Ministar odbrane Nemacke Folker Rije ostro je juce ponovo osudio postupak nemackih vojnika, koji su, pripremajuci se za odlazak u mirovnu misiju u bivsu Jugoslaviju, simulirali pogubljenja i silovanja civila. U intervjuu TV stanici ZDF, Rije je rekao da se "niposto nece tolerisati takve perverzije u Bundesveru" (nemackim oruzanim snagama). "Veoma sam ozlojedjen ovim i ucinicu sve da oni koji su ucestvovali u tome budu disciplinovani i kaznjeni. Bicemo cvrsti i preduzecemo akciju protiv svih ucesnika, cak i ako oni nisu vise u armiji", rekao je Rije.

"Bilt am zontag", najtirazniji nemacki list, objavio je juce prve slike amaterskog video filma, na kojima su prikazani nemacki vojnici kako simuliraju pogubljenja i silovanja u pauzi obuke za mirovnu misiju u bivsoj Jugoslaviji. U sceni koja sablasno podseca na ratna zverstva nacista u Drugom svetskom ratu, na naslovnoj strani lista objavljena je slika jednog mladog vojnika u uniformi Bundesvera kako drzi pistolj u ustima drugog vojnika. Na drugoj fotografiji, nemacki vojnik u maskirnoj uniformi simulira silovanje drugog, u zensku odecu obucenog vojnika, koji je kasnije prikazan kako odlazi na navodno pogubljenje. Druge fotografije prikazuju "civile" koji su muceni ili vise sa grana drveca, slike koje ozivljavaju uzasna secanja Nemaca na zverstva koja su u Drugom svetskom ratu cinile Hitlerove armije. Privatna TV stanica SAT-1 saopstila je u petak da je dobila video traku i da ce je prikazati u ponedeljak uvece.

Bundesver je saopstio da su osmorica vojnika, prikazanih na filmu koji je u aprilu prosle godine snimljen na poligonu za obuku Hamelburg kod Vircburga, u medjuvremenu okoncali svoju sluzbu i naupstili armiju. Istraga Bundesvera bila je takodje usmerena na oficire koji ce biti ukoreni jer nisu prijavili incident.

General Helmut Vilman, vojni inspektor i najvisi oficir u nemackoj armiji, izjavio je da postupci "grupice mentalno poremecenih pojedinaca" ne mogu da ukaljaju dobro ime nemacke armije. "Uzasnut sam onim sto se desilo na poligonu za obuku Hamelburg. To je zastranjivanje koje nepravedno kalja reputaciju svakog vojnika", kaze se u Vilmanovoj izjavi, koju je saopstilo nemacko ministarstvo odbrane. "To nije u skladu s principima naseg rukovodjenja i obuke. Nasi vojnici su dobili pohvale i priznanja u i izvan Nemacke za svoje primerno obavljanje duznosti kod kuce i u bivsoj Jugoslaviji. Tu cinjenicu nece izbrisati grupica mentalno poremecenih pojedinaca".

Jedan penzionisani oficir, clan uprave organizacije veterana koja sebe naziva "Darmstat signal" izjavio je da je tesko poverovati da su vojnici mogli da snime takav film "tokom pauze u obuci" bez bar precutnog odobravanja oficira.

Volfgang Sraut, komandant bataljona Jeger 571, u kome se incident desio, izjavio je da armija sada ne moze da kazni te vojnike jer oni nisu vise u njoj. Sraut je rekao i da do petka nije znao za postojanje video trake i da je saznao da je ona prikazivana "povremeno u manjim krugovima drugova".

Poslednji u seriji incidenata

Partija "zelenih" kritikovala je generala Helmuta Vilmana da pokusava da incident svede na samozastranjivanje pojedinih vojnika, s obzirom da su oficiri znali za video kasetu duze od godinu dana, ali to nisu prijavili. Predsedavajuci stranke Jirgen Tritin izjavio je da je rec o poslednjem u seriji zabrinjavajucih incidenata. On je rekao da je u 1995. godini u armiji registrovano 53 ekstremno desnicarskih incidanata.

"Optereceni mentalitetom svojih dedova koji su snimali zlocine Vermahta, nemacki vojnici su sada umarsirali u bivsu Jugoslaviju, gde se unuci zabavljaju snimanjem video filmova o pogubljenjima i teroru nad civilima", rekao je Tritin.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /