Ponedeljak, 7. jul 1997.

VELIKO FINALE: JUGOSLAVIJA-ITALIJA 61:49 (28:23)

"Plavi" i dalje na krovu Evrope

Hala "San Djordi". Gledalaca: 6.000. Sudije: Jungenbrand (Finska), Mas (Spanija).

JUGOSLAVIJA: Bodiroga 14, Danilovic 10 (1x3), Obradovic, Loncar 2, Radosevic, Beric, Djordjevic 8, Rebraca 12, Bulatovic 6, Savic 4, Tomasevic 2, Topic 3 (1x3).

ITALIJA: Koldabela 2, Bonora 2, Fucka 12 (2x3), Pitis 3, Markonato 3, Galanda, Majers 17 (3x3), Moreti, Abio 6, Frosini 4, Karera, Gej.

Jugoslavija je po sedmi put postala sampion Evrope u kosarci, posto je sinoc u finalnoj utakmici Eurobasketa savladala Italiju - 61:49 (28:23). Mec je protekao u dominaciji "plavih", Italijani, nijednog trenutka nisu bili u vodjstvu. Pobedila je, opsti je utisak, ogromna zelja za pobedom ekipe kojoj je kvalitet, inace, jaca strana. Dvojica povredjenih igraca Djordjevic i Danilovic junacki su izdrzali, igrajuci sa nezalecenim povredama, ovaj drugi cak pod jakim injekcijama. Ipak, pohvale zasluzuju svi. Tron Evrope ni u Barseloni '97. nije promenio vlasnika.

Utakmica je fakticki odlucena na dva i po minuta pre kraja, kada je Danilovic trojkom povecao vodjstvo na 54:44. Svi naredni pokusaji Italijana da se priblize nisu urodili plodom.

Rezultat prvog dela sam po sebi dovoljno govori o igri. Izuzetno malo postignutih koseva vise je bio rezultat ocigledne nervoze u oba tabora, mada je uticaja na to imala i izuzetno jaka odbrana. "Plavi" su krenuli sigurno, na samom startu napravili su deset poena razlike (10:0, 7. minut). Italijani su se, ipak, brzo oporavili, maksimalno sto su uspeli da urade je da u 20. minutu razliku svedu na sedam poena. Zanimljivo je da su "azuri", bez obzira na agresivnu igru u odbrani, u prvom poluvremenu napravili samo pet faulova. Jedina dva slobodna bacanja za nas tim izveo je i pogodio Zeljko Rebraca. Obe ekipe imale su skroman procenat suta, razlika na nasoj strani bila je posledica boljeg skoka.

Kao i svako finale i ovo poslednje u Barseloni, zbog vaznosti meca, nije bilo bas prelepo za oko. Vodila se rovovska borba, tokom meca nije vidjen gotovo ni jedan lak poen. U odbranama se igralo "na kost", bilo je bilo mnogo vaznije primiti sto manje poena, a u napadu dati makar koji vise. Bilo je to jos jedno veoma dobro vece Dejana Bodiroge, ostala devetorica igraca koji su ulazili u igru dali su svoj adekvatni doprinos. Ono sto je, svakako, najvaznije jeste da pobeda Jugoslavije nijednog trenutka nije dolazila u pitanje, u jednom momentu, u drugom poluvremenu imali smo cak 14 poena prednosti (43:29, 29. minut).

Pobednicki pehar kapitenu jugoslovenske reprezentacije Aleksandru Djordjevicu predao je Seguro de Luna, predsednik Kosarkaske federacije Spanije i Evropske zone FIBA. U tom trenutku oko 1.500 Jugoslovena prisutnih na tribinama hale"San Djordi" ovacijama je pozdravilo nase reprezentativce. Slavlje u Barseloni nastavljeno do kasno u noc.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /