Ponedeljak, 7. jul 1997.

ADVOKAT TOMA FILA PO POVRATKU IZ HAGA

Dokmanovic uhapsen u SRJ a ne na teritoriji Hrvatske

Fila istice da dokazni materijal kojim raspolaze haski Tribunal nije dovoljan da bi Dokmanovic bio okrivljen za ratne zlocine

Beograd. - Buduci da je Slavko Dokmanovic uhapsen nezakonito, odbrana ce zatraziti da bude vracen. Nekoliko dana pre hapsenja bilo je dogovoreno da se Dokmanovic vidi sa Zakom Klajnom, kao i to da ce mu povratak kuci, u Vukovar, biti bezbedan, a umesto toga je namamljen u klopku i uhapsen, izjavio je u subotu beogradski advokat Toma Fila, branilac optuzenog Dokmanovica, po dolasku u Beograd.

Po njegovim recima, dokazni materijal kojim Haski sud raspolaze u slucaju Dokmanovic: snimci RTS, izjave optuzenog da je "veliki Srbin" i novinski clanci, nisu dovoljni da bi bio okrivljen za ratne zlocine. Postoje, doduse, i izjave svedoka, koje ce Dokmanovicevim braniocima biti predocene danas, dodao je Fila.

Branilac bivseg gradonacelnika Vukovara izneo je novinarima, kako kaze, scenario hapsenja, koje su zajedno osmislili i izveli Untaes i haski istrazitelji.

Uklonjeni dokazi o klopci

Toma Fila tvrdi da je Dokmanovic u trenutku hapsenja posedovao parce papira, na kojem su bili zapisani telefoni Klajnovog sekretara, i da bi se iz te ceduljice dalo zakljuciti da je namamljen. Taj dokaz, je, medjutim, kako tvrdi Fila, posle hapsenja uklonjen.

Saradnici Tribunala nekoliko su puta trazili Dokmanovica i pronasli ga u iznajmljenom stanu u Somboru, da bi sa njim pricali o dogadjajima u Vukovaru.

Takodje je dogovoreno da se Dokmanovic vidi sa Klajnom, koji je trebalo da mu, navodno, preda neke fotografije. Medjutim, cim su kola Untaesa u kojima je bio Dokmanovic presla erdutski most, naletela su na preprecen kamion i osamnaest maskiranih osoba hvata Dokmanovica.

Fila istice da je nesporan momenat da je Dokmanovic kidnapovan na teritoriji SRJ a ne Hrvatske, i da izjava glavnog tuzioca Tribunala, Luiz Arbur, da je hapsenje realizovano na podrucju istocne Slavonije, nije tacna.

O. Mamuzic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /