Ponedeljak, 7. jul 1997.

SA SEDNICE SAVETA SAVEZA SLOBODNIH OPSTINA I GRADOVA SRBIJE U PANCEVU

Uskoro - alternativni zakon o lokalnoj samoupravi

"Nije istina da koalicija 'Zajedno' ne moze opstati i bolje bi bilo da vlast, umesto sto pravi probleme tamo gde ih nema, resava one gde ih stvarno ima", zajednicka je poruka ucesnika skupa

Pancevo. - "Polovinom avgusta Savez slobodnih gradova i opstina Srbije ponudice svoju verziju zakona o lokalnoj samoupravi, jer je vladin Predlog istoimenog dokumenta (o kome se upravo raspravlja u republickoj Skupstini), pokusaj da se izvrda izvestaj OEBS-a i podmetne kukavicje jaje, kako bi drzava dobila legitimnost da ponovi lokalne izbore i povrati vlast". Ovo je na subotnjoj sednici Saveta Saveza u Pancevu saopstio clan Pravnog odbora Saveta Aleksandar Simic, dodajuci da "partija koja je izgubila izbore u novembru 1996. godine, i vlada nad opstinama i gradovima u kojima ne zivi vise od trecine stanovnistva Srbije, nema legitimitet da donosi zakon o lokalnoj samoupravi".

Alternativni zakon Saveza zasnivao bi se na strogoj podeli dva sistema - drzavne uprave i lokalne samouprave - i samo bi redovni sudovi mogli da poniste nezakonita akta opstina, a ne vlada i njena ministarstva, kako predvidjaju svojim zakonskim predlogom, naveo je Simic.

Sistem samouprave po ovom konceptu ne bi bio monotipski, odnosno identican za sve opstine i gradove, vec se predvidja politipnost strukture i nadleznosti, zavisno od specificnosti, odnosno velicine opstina i broja stanovnika u njima. Posebno bi bio utvrdjen status grada Beograda, za koji bi trebalo, istakao je Simic, predvideti i poseban zakon. Gradonacelnici, koji bi bili odgovorni i za izvrsnu vlast, bili bi birani neposredno.

Opstinski prihodi trebalo bi da budu standardizovani, stabilni, da ne budu ugrozeni i da ne zavise od Republike. Treba, zatim, precizno definisati imovinu opstina, koja im je, inace, oduzeta stupanjem na snagu Zakona o sredstvima u svojini Republike, a bez koje nema samouprave.

Neke nadleznosti bi, kako je naveo Simic, bile konkurentske, a to znaci da bi deo nadleznosti pripadao drzavi, a deo opstinama. Na primer, opstine bi za ekologiju, obrazovanje, zdravstvo i javnu bezbednost, imale dodatne prihode, a republicka ministarstva bi nad njima imala pravo nadzora, dok bi sudovi intervenisali kada nastanu sukobi izmedju Republike i opstina.

Ucesnici Skupa ocenili su, zatim, da nije istina da koalicija "Zajedno" ne moze opstati, da puca po svim savovima, kako to tvrde SPS-osovki mediji, ne videci sta se desava u zdravstvu, prosveti, Elektroprivredi, PTT-u, ili sta ce biti sa brzim prugama i ko ce ih placati...

Jednokruzni vecinski sistem nije od juce

Vecinski jednokruzni izborni sistem proizisao je sa zajednickog sastanka predsednika Skupstine Srbije Dragana Tomica i republickog ministra za lokalnu samoupravu Zorana Modrinica sa predstavnicima SPS opstina. Susret se dogodio pune dve sedmice pre nego sto je Republicka vlada zvanicno obelodanila da odustaje od proporcionalnog sistema izbora opstinskih i gradskih odbornika. Ovo je predsednikik SO Panceva Srdjan Mikovic.

- Prave se problemi tamo gde ih nema, jer funkcionisu jedino opstine i gradovi u kojima je vlast preuzela koalicija "Zajedno", a koja je, prema mogucnostima, na usluzi gradjanima. Tih problema ne bi bilo ni u vrhu "Zajedno" da sluzbe drzavne bezbednosti nisu tamo prodrle s namerom da uniste Koaliciju - istakao je predsedavajuci Saveta Velimir Ilic i postavio pitanje: "Gde je ta idealna drzava o kojoj predsednik Republike govori i ti uspesi SPS koje velica?" - Uputimo im apel da se vec jednom urazume, da ne prave probleme tamo gde ih nema, vec da ih resavaju tamo gde ih stvarno ima - rekao je Ilic.

Opstinski celnici su ove ocene ilustrovali primerima svojih sredina. Tako, na primer, u Jagodini "niko nikog nije pogledao popreko, iako je jedan odbornik SPS presao u SPO, a dva odbornika iz SPO u DS". U Pancevu se "zivi u miru i toleranciji, bez trzavica, a lokalna samouprava funkcionise besprekorno". Ako i ima problema, kao u Nisu, "to je zbog zatecenog stanja, a ne zbog sukoba izmedju clanova koalicije "Zajedno". Sama koalicija "Zajedno" u Novom Sadu nije u pitanju, vec "specifican odnos snaga, a stice se utisak da su neki ljudi bili ubaceni da unesu razdor". Konsolidacija vlasti u ovom gradu najavljena je za 10. jul.

Bajinu Bastu tiste poljoprivredni, a ne politicki problemi. U Titelu, pak, oni nastaju samo kad stranke cekaju direktivu iz Beograda, u Vrscu nema problema unutar koalicije "Zajedno", vec u funkcionisanju opstinske vlasti. U Kraljevu se argumentovane odluke donose jednoglasno, a prva briga vlasti su elementarne potrebe gradjana koji uzvracaju, pomazuci u resavanju komunalnih problema.

Kongres - polovinom septembra

U Beogradu ce 13. septembra biti odrzan Kongres Saveza slobodnih gradova i opstina Srbije, na kojem bi bio usvojen i alternativni zakon o lokalnoj samoupravi, deklaracija kao zavrsni dokument i na kome bi bili oznaceni glavni ciljevi Saveza, saopsteno je u subotu. Ocekuje se ucesce oko 1.500 odbornika iz opstina i gradova u sastavu Saveza, kao i gosti iz zemlje i inostranstva, izmedju ostalih i Saveza Evrope, iz Medjunarodne asocijacije gradova, Evropske demokratske unije...

Posebnu paznju subotnji skup posvetio je ekoloskim teskocama koje pritiskaju vecinu opstina. U nekima od njih, kao u Boru, "visok stepen zagadjenosti okoline, a narocito visoka stopa mortaliteta stanovnistva, kriju se kao najveca drzavna tajna". To je nazvano "ekoloskim genocidom" i pozvani su strucnjaci iz celog sveta da pomognu. Azbest koji je na listi kancerogenih materija, sa svoje strane, ugrozava Mladenovcane, ali tamo ni mediji nisu cisti, pa i oni truju narod".

Pancevci samo mogu da nagadjaju koliko ih Azotara, Petrohemija i Rafinerija truju, jer su merenja zagadjenosti zbog nedostatka novca reducirana. U ovom gradu odlucili su da aktiviraju opremu koja je konzervirana u lokalnom Zavodu za zdravstvenu zastitu, iako je za njeno osposobljavanje potrebno i do 60 hiljada dolara. Na Staroj planini iseceno je 11 kilometara omorike, cime je pokrenuta erozija, a u Beogradu preti opasnost od 200 zardjalih gromobrana. Mnogi gradovi kubure i s deponijama.

Sve to sto je u subotu navedeno, medjutim, nisu bili dovoljni razlozi da na skup dodje republicki ministar ekologije Jordan Aleksic, iako je bio pozvan, pa je Ekoloski pokret Novog Sada, koji ima neka iskustva u resavanju teskoca te vrste, ponudio ostalim gradovima svoju pomoc. Najavljena je i eko-konferencija Saveza u Novom Sadu - za pocetak septembra. Na kraju su pancevacki strucnjaci promovisali informacioni sistem, koji treba da pomaze u vodjenju raznih poslova opstina.

M. Mihajlov
M. Torov

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /