Ponedeljak, 7. jul 1997.

I PORED DEMANTIJA STEJT DIPARTMENTA SAD, "LOS ANDJELES TAJMS" TVRDI

Tajni plan za hapsenje Karadzica ipak postoji

Los Andjeles, Rojter. - Specijalne snage i Centralna obavestajna agencija (CIA) Sjedinjenih Drzava pripremili su tajni plan za hapsenje bivseg predsednika bosanskih Srba Radovana Karadzica, izvestava u jucerasnjem izdanju Los Andjeles Tajms.

Zvanicnici su izjavili za Los Andjeles Tajms da predsednik Bil Klinton nije formalno odobrio plan i da se nada da ce pojacani diplomatski pritisak naterati vladu bosanskih Srba da preda Karadzica na miran nacin.

List pise da je zajednicko planiranje Specijalnih snaga i Direkcije za operacije CIA pocelo prosle godine i da je cilj plana da se Karadzic uhvati i odvede u Hag, gde bi mu bilo sudjeno pred Medjunarodnim sudom za ratne zlocine Ujedinjenih nacija.

Jedan visoki sluzbenik Klintonove administracije rekao je da je dalji ostanak na slobodi Karadzica i njegovog bivseg vojnog komandanta generala Ratka Mladica ogromna prepreka u mirovnom procesu.

"Oni predstavljaju srpsku agresiju i zloglasnu ideju o Velikoj Srbiji. Oni su kancerogeni i treba ih ukloniti", rekao je taj zvanicnik za Los Andjeles Tajms.

Bela kuca je juce odbila da potvrdi ili opovrgne postojanje navodnog plana o kidnapovanju Karadzica.

"Razmatramo razna pitanja koja se odnose na dalju slobodu pojedinaca koji su optuzeni za ratne zlocine, ukljucujuci Karadzica i Mladica", izjavio je predstavnik za stampu Bele kuce Dejvid Dzonson. "Ali, zbog razlicitih razloga o njima necemo govoriti u detaljima", dodao je on. Dzonson je istakao uverenje Vasingtona da osnovna obaveza dovodjenja Karadzica i Mladica pred sud ostaje na drzavama bivse Jugoslavije koje su 1995. godine potpisale Dejtonski mirovni sporazum.

U izvestaju, koji se poziva na neindentifikovane obavestajne izvore bosanskih Srba, receno je da je hapsenje Karadzica i Mladica na vidiku i da bi tu akciju izvele americko-britanske jedinice.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /