Utorak, 8. jul 1997.

"DRZAVNI" DOCEK JUGOSLOVENSKIH KOSARKASA PRED SAVEZNOM SKUPSTINOM

Susret prve vrste sa zlatnim dvometrasima

Vise desetina hiljada ljudi freneticno je skandiralo: "Sampioni", "Jugoslavija". Strateg svih pobeda Zeljko Obradovic obecao da ce se ovakve proslave ponoviti, a Aleksandar Djordjevic je uzviknuo: "Stvarno smo najjaci"

Potvrdili da su stvarno najjaci u Evropi:
"Zlatna" kosarkaska reprezentacija Jugoslavije
juce na platou ispred Savezne skupstine

Beograd. - Juce, u l3 casova i 25 minuta najbolji evropski plej-mejker Aleksandar Djordjevic spustio je pobednicki pehar u masu ispred improvizovane bine. Nastao je opsti delirijum: "Sampioni", "Jugoslavija", freneticno je skandiralo nekoliko desetina hiljada okupljenih kod Savezne skupstine gde je u podne organizovan drzavni docek zlatnih kosarkasa.

Na bini i ispod nje podudaran prizor - dok se masa, vecinom sastavljena od tek punoletnih, gibala vristeci, skandirajuci, masuci jugoslovenskim i srpskim zastavama, jednom cetnickom i dizuci tri prsta, kosarkasi su im radosno otpozdravljali. Kad je sa zvucnika odjekulo "Igra rokenrol cela Jugoslavija" dvometrasi su se uhvatili u "voz" i zaplesali binom.

Autobus sa kosarkasima stigao je, inace, pred Saveznu skupstinu oko l3 casova posto ih je prethodno "pokupio" na Surcinskom aerodromu. "Drzavno" organizovani docek pred Skupstinom zapoceo je sat pre toga nastupima Mikija Jevremovica, pevacice Madam Piano, pevacko-plesacke grupe "Lana i Aldo" i "Bit strit".

Neposredno pred dolazak kosarkasa temperatura u masi je skocila poprilicno tako da su prema bini i izvodjacima leteli upaljaci, petarde. Zajedno sa njima i milicioneri su se pomerali, pokusavajuci da sklone glave a potom su neki i popadali pokusavajuci da zaustave cuvene "talase" kakvi se vidjaju na fudbalskim utakmicama. Ta opasna guranja zavrsavala su nekoliko puta masovnim padanjem na beton.

Govori pobednika trajali su kratko. "Strateg svih pobeda" Zeljko Obradovic obecao je da ce se sve uraditi kako bi se ovakve proslave ponovile a slicno je rekao i Aleksandar Djordjevic, uzviknuvsi na kraju: "Stvarno smo najjaci". Kod skupstinskih tepenica stajali su i drzavni funkcioneri: Jugoslav Kostic, Vladan Kutlesic, Zeljko Varajic, Borisa Vukovic, Dojcilo Radojevic...

Masu je od govora vise zanimalo da dodirne junake - sto su im prvo omogucili Aleksandar Djordjevic i Predrag Danilovic, nagnuvsi se preko bine i ispruzivsi ruke. To je bila i riskantna intimnost jer su okupljeni prosto pokusavali da ih usisaju tako da im je trebalo puno snage da se iscupaju. U jednom trenutku bina se "zamaglila" gubeci se u dimu nastalu iz "bengalskih vatri".

Bina je "napadnuta " iz svih pravaca sem iz vazduha. Neki su uspeli da se provuku ispod nje i pojave se sa zadnje strane sa koje su mogli mirnije da gledaju. Sa strane gde su stajali policajci i novinari umuvao se i red maloletnica koje su vristale "Sasa", uzaludno pokusavajuci da skrenu na sebe pogled idola koji nije mogao da ih cuje u opstem radovanju. Nekoliko momaka uspelo je da se popne na binu i pozdrave sa kosarkasima.

Kontakt sampiona i njihovih obozavalaca trajao je dvadesetak minuta, nakon cega su kosarkasi usli u Saveznu skupstinu u koju je obezbedjenje pustalo "one sa kamerama i aparatima"(fotoreportere) i pojedine novinare koji su su "prosvercovali", odnosno bili simpaticni.Tamo su se zadrzali bar dva puta vise nego na bini.

Ponovni susret sa kosarkasima po njihovom izlasku iz Skupstine trajao je nekoliko minuta ali je pauza u cekanju (izmedju ova dva susreta) bila dovoljna da se skandira udaranjem rukama po bini, otpeva "Ko to kaze Srbija je mala", "Mars na Drinu", vise puta "Mesecina", izvizdi jedna kolona policije uz "bando crvena". Kosarkasi su mahnuli za rastanak (sto je nabolje iskoristio jedan stariji svestenik popevsi se na binu) i otisli autobusom u hotel "Interkontinetal".

Kako je okupljenima ostalo jos dovoljno slavljenicke energije veliki deo uputio se prema centru grada kojim je jos sat vremena kruzila kolona automobila ukrasena zastavama i uz zvuke sirena. Kolonu je predvodio jedan "golf" kabriolet sa nekoliko momaka skinutih do pojasa i navucenim crnim maskama sa prorezima za oci. Mladici su mahali plasticnim pistoljima, a jedan od njih drzao je registarsku tablicu za oznakom hrvatskog grada Rijeke.

Nebo je ocito bilo uz slavljenika - mada je kisa pretila retkim kapima od samog dolaska kosarkasa pred Saveznu skupstinu, rasipala se bas kad se i dodatni deo zabave zavrsavao. Primecen je i jedan stariji gospodin koji je kroz slavljenicku kolonu automobila nosio mnogo parola, medju njima i "Kosarkasi, dobro dosli, danas je gore nego kad ste otisli".

Reporteri:
V. Didanovic
N. Todorovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /