Utorak, 8. jul 1997.

KONFERENCIJA ZA NOVINARE BILJANE PLAVSIC U BANJALUCI

Tvrdnje o napadu na RS neosnovane

Banjaluka. - Pismo Generalstaba VRS usledilo je dan nakon mog sastanka sa komandatima korpusa 3. jula, koji je bio sazvan na zahtev generala Colica, izjavila je predsednika Republike Srpske Biljana Plavsic na jucerasnjoj konferenciji za novinare u Banjaluci.

- Na tom sastanku, na pitanje generala kako da se odrede, rekla sam: konflikt je na politickom nivou. Vojska sluzi Republici Srpskoj i nije njeno da se stavlja na bilo ciju stranu - rekla je Biljana Plavsic.

Predsednica Plavsic je dalje navela da je pismo Generalstaba objavljeno uz neciji mig i bez znanja vrhovnog komandanta, predsednika Republike Srpske. "Na taj nacin se vojska politicki svrstava i to narod treba najostrije da osudi", naglasila je Plavsic, dodavsi da je od ljudi iz medjunarodna zajednice, pocevsi od generala Dzordza DZulvana pa do gospodina Roberta Gelbarda dobila cvrsta uveravanja da nikakvih napada na Republiku Srpsku nece biti i da je deo saopstenja Generalstaba, koji govori o mogucem napadu na Republiku Srpsku, potpuno neosnovan. "Dejtonski sporazum je kreacija najjace sile na svetu. Zar mislite da bi ta sila dozvolila napad na Republiku Srpsku i na taj nacin unistila vlastitu tvorevinu?", zapitala je Biljana Plavsic.

Komentarisuci svoj prekjucerasnji susret sa generalom Colicem, predsednica Plavsic je rekla: "General Colic me je obavestio da je on napustio sastanak sa kojeg je izdato saopstenje, kada je video o cemu se radi, kao i da je tom sastanku prisustvovao da bi za vojsku trazio brasno i hranu". Plavsic je dodala da ne zna ko je jos, sem general Colica, prisustvovao tom sastanku.

Na pitanje da li nepostovanje njene odluke o raspustanju Narodne skupstine RS smatra drzavnim udarom, Plavsic je odgovorila: "Da". Na pitanje novinara zasto se nije sastala sa clanom Predsednistva BiH Momcilom Krajisnikom, Plavsic je rekla: "Na susret u Bjeljinu nisam isla jer je ubacena grupa koja treba da obavi posao koji je diletantski poceo u Beogradu. Trojica su vec uhapsena. Neka dodje Krajisnik u Banjaluku i mozemo razgovarati".

LJ. K.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /