Utorak, 8. jul 1997.

IVAN KOVACEVIC, PORTPAROL SPO, O ZAKONU O LOKALNOJ SAMOUPRAVI

Najnepravedniji izborni sistem

Jednokruzni vecinski sistem omogucava da vlast u nekoj opstini preuzme stranka koja ima podrsku svega 10 ili 15 procenata biraca, pa cak i manje

Iako, zahvaljujuci "poplavi" opozicionih amandmana, socijalisti jos imaju vremena da se jos jednom preko noci predomisle i izmene delove predlozenog Zakona o lokalnoj samoupravi, jedna od bitnih njegovih karakteristika definitivno je utvrdjena: opstinski odbornici bice birani po vecinskom jednokruznom sistemu. Nakon prvih negativnih ocena koje su o takvom izbornom principu izneli pojedini politikolozi, kritici usvojenog resenja u izjavi za "Nasu Borbu" pridruzuje se i Ivan Kovacevic, portparol Srpskog pokreta obnove.

- SPO ne prihvata nijednu promenu zakona, koja se odnosi na izbornu materiju, bez odrzavanja Okruglog stola parlamentarnih stranaka u Skupstini Srbije - kaze Kovacevic i nastavlja:

- Samo Okrugli sto, kao realizacija zakljucaka Gonsalesove komisije i mesto na kome se ostvaruje dijalog vlasti i opozicije u Srbiji, mora imati obavezujuce odluke koje ce omoguciti prve demokratske izbore u Srbiji. Bez deblokade medija, pogotovo drzavne TV i bez stvaranja zakonskih okvira za ravnopravnu izbornu utakmicu, ne moze biti govora o ucestvovanju na izborima.

Prema misljenju portparola SPO, jednokruzni vecinski sistem izbora opstinskih odbornika predstavlja najnepravedniji izborni sistem u parlamentarnoj demokratiji.

- Jednokruzni vecinski sistem omogucava da vlast u pojedinoj opstini preuzme stranka koja ima podrsku svega 10 ili 15 procenata biraca, pa cak i manje. Bez obzira sto je sasvim moguce da se i SPO dokopa vlasti na ovaj nacin, mi smo nacelno protiv sistema koji omogucava ubedljivoj manjini da drzi vlast. Zalaganje SPS za najnepravedniji izborni sistem je sasvim logicno i proizilazi iz same prirode te stranke - zakljucuje Ivan Kovacevic.

V. D.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /