Utorak, 8. jul 1997.

SPANSKA STAMPA O TRIJUMFU "PLAVIH":

Obnovljena JU-hegemonija

Od cetiri spanska sportska lista samo "Sport" iz Barselone ima, i to vrlo stidljivo, na prvoj strani da je Jugoslavija sampion Evrope, dok se "El Mundo Deportivo" opredelio za "prisvajanje" Sase Djordjevica, ovdasnjeg idola, kroz naslov "Sasa euro-sampion". Medjutim, nema lista, ni sportskog ni politickog, koji nema opsiran izvestaj sa finala, sa velikim naslovima u kojima je lepo citati komplimente na racun naseg tima.

"El Mundo Deportivo" svoju kosarkasku sekciju otvara naslovom "Pobedio Sasa", i njegovom slikom na ramenima navijaca dok obe ruke, sa tri prsta, oznacavaju radost trijumfa. U podnaslovu se isice da je "Jugoslavija sacuvala svoju krunu porazivsi Italiju u finalu koje je bilo obelezeno razlikom u kvalitetu". Tekst izvestaja pocinje ovako:

"Scenario ovog sampionata bio je napisan pre pocetka. Jugoslavija, sampion. I nije trebalo biti veliki strucnjak za takvu prognozu, zato sto jugoslovenska reprezentacija ostaje najjaca u Evropi i poraz od Italije u prvoj fazi ili u prijateljskom mecu u Berlinu nije znacio nista. U trenutku istine zlato je bilo za Jugoslovene, individualni kvaliteti Djordjevica, Bodiroge i Danilovica odlucili su srecu u finalu.

"Sport" iz Barselone istice u naslovu "Jugoslavija, sampion", uz nadnaslov da "prognoze nisu omanule i da je najjaca ekipa osvojila zlato ali ovaj list smatra da nasa ekipa "nije igrala najbolji basket", da je nasa igra "bila spora" ali i da je to bilo dovoljno da se osvoji prvo mesto. Koliko se, medjutim, ovaj list "razume" u ono o cemu pise svedoci podatak da u svojoj stalnoj rubrici "Najbolji" i "Najgori", nesto poput "Dobitnika" i "Gubitnika", ima dva Italijana. Ako bismo se za Fucku (najgori) jos i slozili, za Karltona Mejersa (najbolji) samo mozemo da se nasmejemo jer su svi rekli i zakljucili da je kljuc uspeha bila sjajna odbrana na Mejersu i Fucki. Mejers jeste dao 17 poena, ali vecinu u finisu, kad je sve bilo odluceno, uz sut 3/9 za dva poena i 3/13 za tri poena. Najbolji? Smesno...

"Marka" iz Madrida u skromnom izvestaju na jedva pola strane u naslovu kaze da je "Jugoslavija sampion", dok u podnaslovu istice da je "Srbin Sasa Djordjevic izabran za MVP turnira". U izvestaju se kaze da su prognoze ispunjene, da je Jugoslavija osvojila svoje cetvrto uzastopno evropsko zlato (uz napomenu da joj '93. nije bilo dozvoljno ucesce), ali konstatuje da je finale po kvalitetu bilo "ispod renomea".

"As", takodje iz Madrida, finalu posvecuje manje od jedne stranice sa naslovom "Zlato logike" i podnaslovom u kome se istice da je Jugoslavija "obnovila svoje atinsko zlato, odnosno da se "jugoslovensko kraljevanje nastavlja". Italija, koja je pobedila "plave" u predtakmicenju, nije imala nikakvu sansu u finalu. Svi nasem timu priznaju superiornost, ali nas sve manje vole, sto se oseca i kroz izvestaje. Tako novinar ovog lista uspeva da vidi samo "punjetazo" (udarac) Djordjevica u stomak Abia, "sto sudije nisu zelele da vide" a nijednom recju ne spominje da je Abio gotovo "otkinuo glavu" Djordjevicu bokserskim udarcem, zbog cega je bio kaznjen namernom licnom greskom.

"El Periodiko de Katalunja" iz Barselone konstatuje da "Jugoslavija ostaje na krovu Evrope" da bi izvestaj poceo recenicom "da cilj opravdava sredstvo" i da je to bila maksima koju su Jugosloveni primenili na ovom sampionatu. Kaze da je igra bila "sa malo kvaliteta", sa "defanzivnom opsesijom", ali da je to tendencija poslednjih godina u evropskom basketu. Izvestac kaze da je ovo finale bilo daleko od spektakla u Atini pre dve godine u mecu Jugoslavija-Litvanija "jer Obradovic - kao i Maljkovic ili Ivkovic - zeli da zvezde njegove ekipe budu poslusni vojnici koji ce vise raditi na unistavanju protivnika nego na realizaciji svojih vrednosti".

Kao najveca vrednost naseg tima istice se jedinstvo igraca, bez obzira da li su u startnoj petorci, rezerve ili uopste ne ulaze, jer znaju sta im je zajednicki cilj. "Vaspitavana u jednoj pobednickoj tradiciji ne pada im tesko da individualne kvalitete podrede za dobro kolektiva", zakljucuje "As".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /