Utorak, 8. jul 1997.

RED SEDNICU SKUPSTINE GRADA

Pocinje predizborna "priredba"...

Dosadasnji dogovori opozicije oko podele celnih mesta u javnim i javnim komunalnim preduzecima nacelno su urodili plodom, ali kako apetiti DS iz casa u cas rastu, sporazum je sve klimaviji

Ako se na sednici Skupstine grada, zakazanoj za 10. jul, ne resi stranacka podela javnih i javnih komunalnih preduzeca, preti opasnost da nerazumni partijski apetiti zbog letnje pauze i godisnjih odmora, sve odloze do septembra. To bi, pak, za posledicu moglo da ima paralisanje vitalnih gradskih sluzbi. Kome to ide u prilog pred nastupajuce lokalne izbore, nije tesko pogoditi. Opoziciji, na vlasti u Novom Sadu, svakako ne! Ta cinjenica ili nekom ne stize do pameti, ili direktno radi u korist SPS i partnera iz levog bloka!

Dosadasnji dogovori opozicije oko podele celnih mesta u javnim i javno- komunalnim preduzecima, kako "Nasa Borba" nezvanicno saznaje, nacelno su urodili plodom, ali kako apetiti DS iz casa u cas rastu, sporazum je sve klimaviji. Ako marginalizujemo manir da se ne misli o ljudima, vec o broju direktorskih mesta, odnosno partijskom uticaju i potencijalnoj mogucnosti ubiranja sto veceg haraca, skorasnji dogovor bi mogao da donese "mir u kuci" - samo ako se strasti ne povampire sto je sednica Skupstine bliza.

Glavna bitka se vodi oko mesta prvog coveka Poslovnog prostora. Kako su tu svi podjednako gramzivi, predlozeno je da se to da DSS, cime bi "vece ribe" ostale podjednako kratkih rukava, ali bi se zauzvrat smirili halabuka i stvar najzad krenula s mrtve tacke. Na ovaj predlog demokrate nisu pozitivno odgovorile, jer smatraju zbog broja odbornika na koje racunaju (22), da su osteceni. Ostali pak, ne priznaju snagu od 22 glasa, vec uvazavaju samo 14 odbornika DS, oslanjajuci se na dogovor da ce se prilikom bilo kakve podele i dogovaranja misliti i na izborne rezultate! Iz ove rasomonijade brojki i suprotstavljenih stavova izlaza nema zbog tvrdoglavosti i nespremnosti na saradnju. Nacelni sporazum predvidja ovakvu podelu, ali nista nije definitivno dogovoreno: DS trazi "Trznicu", Gas, "Toplanu", "Stan". Koalicija "Vojvodina" - SPENS, Urbis", "Lisje". SPO potrazuje mesta u Zavodu za izgradnju grada, "Vodovodu i kanalizaciji"... SPO smatra da je DS oteo mnogo vise nego sto mu pripada, DS kaze da su postali snaga najmocnija, "Vojvodina" ne da nase...

Levi blok za sada cuti - takvi su rezultati predjasnjih izbora. Ali, taktika je poznata: pred izbore se pumpa novac, gradjanima se poturi pod nos da su oni jedini koji brinu o sudbini grada i njegovih zitelja. "Priredba" pocinje, naravno, dok se opozicija svadja. A, svadjamo se, sudeci bar po sadasnjoj situaciji, jos ne nazire kraj! Da li je moguce da niko iz opozicionih redova, pouceni dosadasnjim primerom, o tome ne vodi racuna? Da li je trenutni polozaj u javnim preduzecima vaznija od rezultata izbora?

B. O.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /