Utorak, 8. jul 1997.

SERIJA POZARA HARA GRCKOM

Izgorelo deset hiljada hektara suma i useva

Slobodan Markovic
dopisnik "Nase Borbe" iz Atine

U Grckoj se upravo odigrava jedna od nebrojenih repriza redovne letnje scene: u pozarima koji besne sirom zemlje, vec je nestalo oko deset hiljada hektara sume, maslinjaka, useva, zapaljene su staje, kosnice i kuce, a vlasti ponavljaju da ne stizu da ih ugase iako daju sve od sebe.

U Grckoj je zabranjena gradnja u sumi, ali decenijama ilegalne kuce nicu na zgaristu kao pecurke, da bi potom bile i legalizovane.

Specijalni vladin komitet saopstio je u ponedeljak da je samo u toku poslednjeg vikenda u Grckoj izbilo 56 sumskih pozara, od cega su u podne ugasena svega cetiri, 26 je pod kontrolom, a ostali gore neometano.

Najveci i najopasniji pozar gori od nedelje popodne u jedinoj preostaloj sumi u predgradju Soluna zbog cega je u srezu proglaseno vanredno stanje odbrane od elemenarne nepogode.

Uzdanica vatrogasnih snaga su specijalni avioni, ali Grcka ih ima svega jedanaest. Njima bi ovog leta trebalo da se pridruze jos tri od ukupno cetiri polovna koje je grcka vlada zimus pod neobicnim uslovima i preko "kiparske veze" posredno kupila od SRJ.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /