Utorak, 8. jul 1997.

AMERICKI DRZAVNI SEKRETAR O KRIZI U REPUBLICI SRPSKOJ

Najavljene akcije za izolaciju tvrdokornih lidera sa Pala

Nas princip je jednostavan - pomoci cemo onima koji pomazu Dejton i izolovacemo one koji se protive miru - istakla Medlin Olbrajt

Madrid, Rojter-AFP. - Sjedinjene Drzave zele da njihovi saveznici u NATO preduzmu "koordinisanu akciju" kako bi izolovali lidere bosanskih Srba koji se protive Dejtonskom mirovnom sporazumu, saopstila je juce u Madridu americki drzavni sekretar Medlin Olbrajt.

Uoci pocetka kljucnog madridskog samita lidera NATO, Olbrajt je novinarima takodje rekla da se Vasington nada da ce njegovi saveznici podrzati predsednicu bosanskih Srba Biljanu Plavsic, koja je otpocela borbu sa tvrdokornim Radovanom Karadzicem.

"Mi se nadamo da ce u narednih par dana, dok ovde budemo raspravljali o Bosni, postati ocigledno da ce se vanredne pravne aktivnosti g. Karadzica i drugih smatrati neprihvatljivim", rekla je ona.

Olbrajt je rekla da je tokom razgovora sa spanskim ministrom inostranih poslova Abelom Matutesom bilo govora o "znacaju koordinisane akcije NATO i drugih zemalja kako bi se osigurao uspeh Dejtonskog sporazuma".

"Nas operativni princip je jednostavan: pomoci cemo onima koji pomazu Dejtonu i izolovacemo one koji se protive miru", rekla je Medlin Olbrajt.

Ona je rekla da bi medjunarodna podrska Biljani Plavsic, koju bi lideri NATO mogli zajednicki da izraze na madridskom samitu, trebalo da ukaze "na vaznost izolovanja onih koji ne podrzavaju ustavne procese".

Primedbe americkog drzavnog sekretara su usledile nakon sve ucestalijih izvestaja da je obavestajna sluzba SAD pripremila planove za hapsenje Radovana Karadzica, protiv koga je podignuta optuznica za ratne zlocine.

Razgovarajuci sa novinarima tokom jucerasnjeg puta u Madrid, americki ministar odbrane Vilijem Koen nije odbacio mogucnost akcije protiv Karadzica.

"Ne prihvatam i ne odbacujem nista", rekao je on. "To nije odluka koju ja treba da donesem. Nije doneta nikakva odluka. Stav americke administracije je da cemo uciniti sve sto mozemo kako bismo ojacali Sud za ratne zlocine."

Pozivajuci se na osetljivost "obavestajnih pitanja", Koen je odbio da potvrdi novinske izvestaje prema kojima su americke specijalne snage i Centralna obavestajna agencija nacinili tajni plan za hvatanje Karadzica.

"Nadamo se da ce neki od tih kriminalaca moci da budu izvedeni pred lice pravde", rekao je Koen i optuzio Karadzica da pokusava da ugrozi mirovni proces u Bosni. "Smatram da on iza scene verovatno daje sve od sebe kako bi ga rasturio. Sve dok bude sprovodio svoj uticaj, on ce predstavljati problem", rekao je Koen.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /