Utorak, 8. jul 1997.

DANAS NASTAVAK RASPRAVE O ZAKONU O LOKALNOJ SAMOUPRAVI

Debata do avgusta ili dogovor sa opozicijom?

Ocekuje se da vlast skrati proceduru skidanjem amandmana "u paketu". Druga mogucnost je da vlada povuce predlog i treca da sa opozicijom postigne kompromis

Beograd. - Posle pauze zbog julskih praznika, Skupstina Srbije danas nastavlja raspravu o vladinom Predlogu zakona o lokalnoj samoupravi, koja bi, kako je krenulo, zbog obilja amandmana Demokratske stranke, mogla da traje i do avgusta, ukoliko vlast ne odluci da skrati proceduru.

To je moguce izvesti na dva nacina. Jedan je da Skupstina pribegne vec oprobanom receptu i preostalih 600-700 amandmana opozicije grupise po srodnosti i o njima, po cenu da prekrsi Poslovnik o radu, odlucuje "u paketima". Drugi - da ponudi opoziciji neko kompromisno resenje koje bi je odvratilo od dalje opstrukcije parlamenta.

Demokrate su, zasad, spremne da povuku svoje amandmane samo ako se vlada odrekne svog zakonskog predloga. Sudeci prema reakcijama socijalista, zasad nema ni govora od povlacenja ovog kontroverznog dokumetna na koji je samo Demokratska stranka podnela vise od 1.000 amandmana.

Institut dogovora izmedju poslanickih grupa odavno je prestao da se koristi, sto ne znaci da mu, ovog puta, u slucaju da se nadje u bezizlaznom polozaju, vlast ne bi pribegla. Vlada je vec, bar na izgled, ucinila ustupak opoziciji time sto se u svom zakonskom predlogu odrekla proporcionalnog principa izbora opstinskih i gradskih odbornika u korist vecinskog, jednokruznog sistema, na koji demokrate zasad nemaju primedbi.

Nije, stoga, iskljuceno da se, do kraja vanrednog zasedanja, nece pribeci novim trgovinama, znajuci koliko je vladajucoj partiji stalo da do predstojecih parlamentarnih izbora nametne veci broj izbornih jedinica koje joj garantuju pobedu.

M. T.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /