Sreda, 9. jul 1997.

ADMINISTRATOR UN KOD PREDSEDNIKA SRBIJE I NACELNIKA GENERALSTABA VJ

Demilitarizacija - kljuc stabilnosti

Za iducu sednicu Zak Klajn najavio susret sefova diplomatije SRJ i Hrvatske i dve mogucnosti za resavanje problema granicnog podrucja prema istocnoj Slavoniji

Beograd. - Prelazni administrator UN u istocnoj Slavoniji Zak Klajn izjavio je juce u Beogradu da i u Jugoslaviji i u Hrvatskoj postoji interes da se resi pitanje demilitarizacije pogranicnog podrucja prema istocnoj Slavoniji i da je u igri nekoliko opcija, kako bi to moglo da se izvede.

Klajn je govoreci posle susreta sa predsednikom Srbije Slobodanom Milosevicem i nacelnikom generalstaba Vojske Jugoslavije generalom Momcilom Perisicem rekao da se razmatraju dve opcije za demilitarizaciju granicnog podrucja SRJ i da je kod svojih sagovornika naisao na spremnost da se ovo pitanje pozitivno resi.

- Jedan nacin je da VJ povuce svoje ljudstvo i tehniku 15 kilometara u dubinu teritorije od granice na Dunavu. Druga opcija je da vojne efektive ostanu gde jesu, da se ne povecavaju i da budu podvrgnute medjunarodnom nadzoru - rekao je Klajn.

Na pitanje koja od ovih opcija ima sansu da bude prihvacena kod hrvatske strane, Klajn je rekao da ce to biti jedna od tema sureta jugoslovenskog i hrvatskog sefa diplomatije, predvidjenog za iducu nedelju. On je objasnio da se hrvatska vojska sada nalazi u regionu Osijeka, i da bi demilitarizacija prakticno znacila da bi njene jedinice tu i ostale.

- Hrvatski predstavnici su mi rekli da, citiram - nemaju nikakav interes - da ponovo militarizuju region (istocne Slavonije). Oni, medjutim, ocekuju nekakav gest od SRJ - rekao je Klajn.

Insistirajuci na demilitarizaciji kao vema vaznom aspektu normalizacije odnosa izmedju Beograda i Zagreba, on je rekao da bi uspeh ovog procesa bio od velikog interesa za stabilizaciju u regionu, za princip mekih granica izmedju dve drzave, i za poverenje medju stanovnicima istocne Slavonije, da im ne preti nikakva opasnost s bilo koje strane.

Kao jedan od predstojecih zadataka za Milana Milutinovica i Matu Granica, Klajn je naveo i problem dvojnog drzavljanstva za stanovnike istocne Slavonije. On je rekao da hrvatsko zakonodavstvo dozvoljava dvojno drzavljanstvo, ali da problemi postoje u SRJ gde je to "ustavno pitanje".

- Nama se cini da ovde vlasti veruju da bi davanje dvojnog drzavljanstva stanovnicima istocne Slavonije povuklo za sobom primenu iste mere za stanovnike drugih regiona, s cime oni jos uvek nisu nacisto - rekaoje Klajn.

- Nespremnost SRJ da prihvati dvojno drzavljanstvo ilustrovacu jednim primerom. Oko 14.000 ljudi nije uzelo hrvatska dokumenta i nije moglo da glasa na izborima u istocnoj Slavoniji jer su se plasili da bi time njihov status u SRJ bio revidiran. Da su oni glasali, rezultati bi svakako bili drugaciji, ocenio je Klajn.

A. Djordjevic

Mandat UNTAES ce biti produzen

Klajn je rekao da je s predsednikom Srbije razgovarao o produzenju mandata UNTAES, o cemu do kraja ove nedelje treba da glasa Savet bezbednosti UN.

- Mi smo usli u poslednjih sest meseci mandata misije - rekao je Klajn. - Imam osecaj da ce Savet bezbednosti izglasati produzenje od sest meseci, sto ce nas dovesti do predvidjenog 15. januara 1998.

On je saopstio da ove nedelje putuje u Bec, gde sa zvanicnicima Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) treba da razgovara o dolasku posmatracke misije ove organizacije po odlasku mirovnih snaga UN.

"Poznato je da je politicka odluka o tome donesena i sada predstoji traganje za finansijama. Meni je cilj da u tome pomognem", kazao je Klajn.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /