Sreda, 9. jul 1997.

PISMO SEFOVA MEDJUNARODNIH ORGANIZACIJA U BIH PREDSEDNICI RS BILJANI PLAVSIC

Skupstina RS raspustena u skladu sa Ustavom

Parlament je raspusten, ne moze se sastajati niti donositi bilo kakve validne akte, stoji u pismu

Sarajevo, Beta. - Kancelarija Visokog predstavnika za BiH Karlosa Vestendorpa uputila je juce pismo predsednici Republike Srpske Biljani Plavsic u kojem se navodi da su sefovi medjunarodnih organizacija u BiH ustanovili da je njena odluka o raspustanju Skupstine RS u skladu sa odredbama Ustava RS.

"Prema Vasoj odluci, Skupstina je raspustena i shodno tome ne moze se sastajati niti donositi bilo kakve validne akte. U tom kontekstu, smatramo da je od krajnje vaznosti da organi RS deluju u skladu sa ustavnim poretkom, odnosno Ustavima RS i BiH i Dejtonskim sporazumom", navodi se u pismu. U pismu se dodaje da Sfor "nece nastaviti da tolerise bilo kakvu vojnu aktivnost, koja nije u skladu sa Aneksom 1 A Dejtonskog sporazuma" u RS i u Federaciji BiH.

"Trenutna situacija mora voditi ka obnavljanju obaveze vlasti RS da se sprovodi Mirovni sporazum i obaveze iz Sintre. Prepreke u saradnji sa medjunarodnim organizacijama tokom proteklih meseci moraju biti prevazidjene", navodi se u pismu. Sefovi medjunarodnih organizacija u BiH ocekuju postovanje Aneksa 11 Dejtonskog sporazuma (o reorganizaciji policije), ozbiljne napore u resavanju pitanja sverca, terorizma, kriminala i korupcije, potpunu saradnju sa supervizorom i IPTF u Brckom u vezi sa slobodom kretanja i izdavanjem licnih karti.

"Ocekujemo saradnju sa OEBS u tekucem periodu registracije biraca u Brckom, hitno obavezivanje javnih medija da u potpunosti postuju slobodu izrazavanja, promovisanje nezavisnih medija i potrebu za pomirenjem", navodi se u pismu. Vestendorpova kancelarija podseca i na odluke iz Sintre da Visoki predstavnik ima pravo da ogranici ili suspenduje "svaku medijsku mrezu ili emitovanje programa koji konstantno i ocito krsi duh ili slovo Mirovnog sporazuma".

Sefovi medjunarodnih organizacija na kraju isticu da ocekuju potpisivanje Pisma o namerama MMF, "sto ce dozvoliti odrzavanje Donatorske konferencije". "Mozete biti sigurni da ce Vasa nastojanja u sprovodjenju Mirovnog sporazuma imatu nasu podrsku", navodi se na kraju pisma koje su potpisali Vestendorp, sef misije OEBS Robert Frovik, predstavnik Sfora Kris Rajli, kao i predstavnici IPTF-a i UNHCR, uz napomenu da ce primerak pisma biti poslat i clanu Predsednistva BiH Momcilu Krajisniku.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /