Sreda, 9. jul 1997.

NA SAMITU NATO U MADRIDU USVOJENA POSEBNA DEKLARACIJA O BIH

Nijedna strana ne moze da racuna na vojnu opciju

Madrid, Beta. - Sefovi drzava i vlada zemalja clanica NATO potvrdili su juce u Madridu resenost za potpuno sprovodjenje Mirovnog sporazuma o Bosni i Hercegovini i uspostavljanju BiH kao jedinstvene, demokratske i multietnicke drzave. U posebnoj Deklaraciji o BiH, usvojenoj na samitu NATO, koji je juce poceo u Madridu, najvisi predstavnici zemalja NATO pozvali su vlasti u BiH da ubrzaju sprovodjenje Mirovnog sporazuma. Oni su povoljno ocenili doprinos medjunarodnih snaga miru u Bosni (Sfor) i istakli resenost da mandat Sfora do kraja bude sproveden. "Mandat Sfora istice u junu 1998. godine, ali imamo dugorocne obaveze i interes za stabilnost u BiH i regionu. Vlasti BiH ne treba da sumnjaju u to da ni sada ni ubuduce nijedna strana niti etnicka grupa ne moze da racuna na vojnu opciju", navodi se u Deklaraciji samita NATO o Bosni.

Najvisi predstavnici zemalja NATO pozvali su potpisnike Mirovnog sporazuma da ispune sve obaveze iz tog sporazuma i da postuju pravo izbeglica i raseljenih lica na povratak u redu i miru. Potpisnici Mirovnog sporazuma o Bosni moraju do kraja ispuniti obaveze u pogledu kontrole naoruzanja i u pogledu policijskih snaga, koje treba da budu reorganizovane i reformisane. Potpisnici Sporazuma duzni su da osiguraju fer pristup medijima.

Najvisi predstavnici zemalja NATO pozvali su vodje zemalja bivse Jugoslavije da saradjuju sa Medjunarodnim krivicnim sudom za bivsu Jugoslaviju i da ispune obavezu predaje optuzenih za ratne zlocine Haskom tribunalu kako bi im se sudilo. Nema trajnog mira bez pravde, porucili su najvisi predstavnici zemalja NATO sa samita u Madridu.

Uslovi za Hrvatsku i SRJ

Od Hrvatske i SR Jugoslavije sefovi drzava ili vlada zemalja NATO ocekuju efikasan doprinos punom sprovodjenju Mirovnog sporazuma, kaze se u Deklaraciji. U Deklaraciji se istice da je ispunjavanje tih obaveza uslov za pomoc. "Oni koji postuju obaveze dobice pomoc, oni koji to ne cine nece moci da se nadaju clanstvu u medjunarodnoj zajednici", navodi se u Deklaraciji.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /