Sreda, 9. jul 1997.

SAVEZNOJ SKUPSTINI JOS UVEK NIJE DOSTAVLJEN NIJEDAN PREDLOG ZA PREDSEDNIKA SRJ

Crna Gora diktira tempo

Rokovi za izbor predsednika najverovatnije ce biti postovani. Skoro sa sigurnoscu se moze tvrditi da ce Milosevic na celo SRJ doci vec krajem ovog meseca

Rokovi za izbor predsednika Jugoslavije lagano se priblizavaju, ali nijedan zvanican predlog za kandidata koji bi zauzeo ovu poziciju jos uvek nije dostavljen Saveznoj skupstini. Srpski socijalisti, koji za sada jedini imaju kandidata za predsednika SRJ, tvrde da ce se drzati svih zakonom propisanih rokova, ali svoj predlog jos uvek drze "u fioci".

Kako se moze cuti, SPS ceka rasplet sednice Glavnog odbora Demokratske partije socijalista, zakazane za 11. juli, pa da predlog, koji je vec davno sacinjen bude prosledjen parlamentu. Odmah nakon toga bi bila odrzana prva sednica na kojoj bi poslanicima bile predocene liste kandidata. Deset dana kasnije bio bi obavljen formalni izbor predsednika drzave. Po svemu sto se ovih dana moze saznati, prva sednica ce biti odrzana oko 15. a druga oko 25. jula, u rokovima koje propisuju poslovnici oba veca.

Neki politicki analiticari smatraju, medjutim, da je vrlo moguca i varijanta u kojoj ce se izborni rokovi prolongirati "do daljeg". Da ce Slobodan Milosevic zauzeti mesto predsednika SRJ, za sada ne sumnja niko, a za pravo takvim tvrdnjama daje i centralizacija upravljackih poslova na saveznom nivou.

Pored nadleznosti nad radio-televizijskim frekvencijama i njihovom raspodelom, koja je sad i formalno vracena na savezni nivo, kalkulise se mogucnoscu da i kompletna policija bude stavljena pod saveznu upravu. Tvrdi se da neki celni ljudi srpske policije vec pisu nacrt zakona o drzavnoj bezbednosti. Pored toga, savezni sekretar za informisanje Goran Matic je u nekoliko navrata izjavljivao da Savezna vlada ima ozbiljne namere da napravi jugoslovensku televiziju. Savezna novina bi, u tom slucaju, trebalo da postane "Borba" koja trenutno grca pod teretom dugova, skandala i sudjenja.

Ukoliko bi DPS, sto je malo verovatno, promenio stav o podrsci Milosevicu, SPS ipak ne bi imao vecih problema da preuzme predsednicko mesto. Za izbor mu je potrebno 70 glasova, sto znaci da bi pored postojeca 64 poslanika u Vecu gradjana, izbor trebalo da glasa jos sest poslanika. Problemi bi eventualno iskrsli u Vecu republika, gde SPS ima 12 poslanika. Kako ovo vece ima 40 mesta, za izbor bi trebalo prikupiti jos sedam glasova. Dva glasa sigurno daju poslanici Nove demokratije, a za preostalih pet morala bi vec sada da bude stavljena u pogon procedura tajnih ponuda i trgovina.

V. Radivojevic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /