Sreda, 9. jul 1997.

AKCIJA VRACANJA TURISTA U DONJI MILANOVAC

Dunav, setnje, lov i ribolov

Nekada se hotel "Lepenski vir" u Donjem Milanovcu reklamirao i kao turisticka destinacija gde nema komaraca. Onaj gost koji je pre kriznih devedesetih dokazao (odnosno, pokazao) ujed komarca dobijao je dodatnih sedam dana besplatnog boravka u hotelu - kao obestecenje.

U medjuvremenu su se komarci (specijalno dopremljeni, tvrde nezvanicno u ovoj simpaticnoj varosi na Dunavu), doduse, retki, pojavili pa obestecenja vise nema. Hotelu ne bi skodilo renoviranje, a nadlezni u Republici su ovu potencijalnu turisticku meku zaboravili. Uvidevsi da se sami moraju postarati za dovodjenje turista, jer Dunav se stalno na zvanicnim mestima pominje kao prioritet, ali nikako da se nesto i konkretno preduzme, opstinski i turisticki poslenici Donjeg Milanovca su resili da se sami pobrinu za afirmaciju svog turistickog proizvoda.

Uredjuje se gradska plaza, park, dopunjavaju sadrzaji oko Kapetan Misinog zdanja (s tim da se pazi da sve bude u jedinstvenoj ambijentalnoj celini), organizuju vec tradicionalna letnja zbivanja a planira se i ozivljavanje novih, ili onih koja su praktikovana pa zaboravljena.

Ponovo ce, tako, na Dunav doci ribolovci iz Italije. Predstavnici Italijana su obisli Kladovo, Dolji Milanovac i Ecku, i ugovor o dolasku ribolovaca su potpisani. U ovo podrucje treba da stignu i lovci. U septembru je, tradicionalna, rika jelena,..

Kako se Donji Milanovac nalazi u Nacionalnom parku "Djerdap" u saradnji sa strucnjacima parka bice organizovane staze zdravlja, za pesacenje, u okviru kojih ce biti sakupljanje borovih iglica za caj, a planiraju se i staze prirodne i kulturne bastine nacionalnog parka. Ne treba, naime, zaboraviti, da je u blizini Donjeg Milanovca preistorijsko nalaziste Lepenski vir.

J. Putnikovic

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /