Sreda, 9. jul 1997.

DRUGA SEDNICA SAVETA ZA SIDU GRADSKE SKUPSTINE

Beograd najvece zariste HIV infekcije

Beograd je najvece zariste HIV infekcije u Jugoslaviji, te je stoga osnovni zadatak Saveta za sidu Gradske skupstine da sto hitnije pronadje potrebna sredstva za borbu protiv side, kao i da oformi posebnu ekipu koja ce napraviti operativni plan konkretnih aktivnosti za naredni period.

Ovo bi, ukratko, bio rezime jucerasnje, druge po redu, sednice Saveta za sidu Skupstine grada, u kome su, pored brojnih lekara i drugih strucnjaka koji se bave ovim problemom, zastupljeni i novinari iz svih redakcija u Beogradu. Prisustvo novinara, kao stalnih clanova Saveta, kako se juce culo, od izuzetne je vaznosti, jer predstavnici Saveta nameravaju da vec koliko ovog leta pokrenu siroku medijsku kampanju za borbu protiv side, kako bi do svih gradjana doprle osnovne informacije o ovoj bolesti.

Podaci o broju obolelih i umrlih

Od 1985. do 1996. godine u Beogradu je od side obolelo 466 osoba, sto cini 75 odsto u odnosu na broj obolelih u Jugoslaviji. Na milion stanovnika, prema podacima iz Programa, obolelih je 258 osoba. Do sada je u glavnom gradu umrlo 411 osoba. Registrovano je 995 HIV inficiranih.

Ekipa Gradskog zavoda za zastitu zdravlja sacinila je predlog Programa mera i aktivnosti za sprecavanje i suzbijanje side u Beogradu, ali je juce, tokom sednice, istaknuto nekoliko osnovnih primedbi. Dr Viktorija Cucic iz Instituta za socijalnu medicinu napomenula je da ne bi trebalo vise korisitii pojam - rizicne grupe (kao sto pise u Programu), vec samo pojam rizicno ponasanje, posto se vise ne moze govoriti o grupama koje su pod posebnim rizikom, vec samo o rizicnom ponasanju, cije zrtve mogu biti svi koji zaboravljaju na osnovna pravila pozeljnog ponasanja, kada je sprecavanje opasnosti od zaraze u pitanju.

Savet za borbu protiv side, kako je juce obecao njegov clan, dr Veljko Djerkovic, nece cekati da prodje sezona godisnjih odmora, vec ce s pocetka leta poceti s intenzivnim akcijama. U tom smislu, u planu je da se osmisli nekoliko manifestacija na Adi Ciganliji, kako bi se sto vecem broju sugradjana ukazalo na opasnost od side.

S. M.

Nedostaje jedan Medzik Dzonson!

Dr Dragan Delic, direktor Instituta za infektivne i tropske bolesti predlozio je da u masovnu akciju za borbu protiv side budu ukljucene i medijske licnosti i velike zvezde iz razlicitih oblasti, po ugledu na svetske kampanje.

- Mladi ce pre prihvatiti ono sto im isprica neki njihov idol, nego mi, lekari. Nama nedostaje jedan Medzik Dzonson ili Elizabet Tejlor! - rekao je dr Delic.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /