Sreda, 9. jul 1997.

ZAHTEVI ODBRANE SLAVKA DOKMANOVICA PRETRESNOM VECU HASKOG SUDA

Momentalno oslobadjanje ili sto skorije sudjenje

Brisel, FoNet. - Odbrana Slavka Dokmanovica podnela je cetiri preliminarna zahteva, saopstio je juce sekretarijat Haskog tribunala od pretresnog veca trazi da, ili momentalno oslobodi Dokmanovica, ili da njegov slucaj izdvoji od slucaja ostalih optuzenih i zakaze sto skoriji pocetak sudjenja.

Dokmanovicevo pustanje na slobodu njegov branilac Toma Fila zahteva po dva osnova. Prvo, kako se navodi, jer je njegovo hapsenje izvedeno suprotno pravilima Tribunala, medjunarodnim standardima i anglosaksonskoj tradiciji, te je, samim tim, nezakonito, a drugo, jer optuznicu treba odbaciti, posto se u njoj ne precizira u cemu je Dokmanoviceva pojedinacna krivicna odgovornost.

Fila tvrdi da je Dokmanovic uhapsen na prevaru, te da su prilikom hapsenja povredjena pravila postupka i osnovna prava optuzenog, jer mu je optuznica urucena tek uvece u zatvoru. Buduci da je hapsenje nezakonito, odbrana zahteva njegovo momentalno oslobadjanje, zakljucuje Fila. No, s obzirom da i sam ocito nema iluzija u pogledu ostvarljivosti tog zahteva, Fila u nastavku trazi da se u interesu sto skorijeg sudjenja Dokmanovicev slucaj izdvoji od slucaja preostale trojice optuzenih za masakr u Ovcari kod Vukovara - Mileta Mrksica, Veselina Sljivancanina i Miroslava Radica.

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /