Sreda, 9. jul 1997.

SKUPSTINA CRNE GORE USVOJILA IZMENE U DJUKANOVICEVOM KABINETU

Rekonstrukcija vlade u iznudici

Predlazuci izmene u sastavu vlade, premijer Djukanovic je istakao da je to jos jedino ostalo u njegovoj ingerenciji da kao odovoran covek da doprinos stabilizaciji politickih prilika u Crnoj Gori

Odlazak dobrih ministara: Milo Djukanovic
na jucerasnjoj sednici
FOTO: Montena-faks

Podgorica. - Iznenadjenja nije bilo - premijer Djukanovic je juce parlamentu predlozio na usvajanje one izmjene u vladi koje su prethodno dogovorene na Glavnom odboru DPS-a. Duznosti su razrijeseni Slavko Drljevic, potpredsjednik vlade za finansijski sistem i javnu potrosnju, Goran Rakocevic, ministar kulture i Branko Perovic, ministar trgovine. Za razliku od Drljevica i Rakocevica, gospodin Perovic ostaje u vladi, ali ubuduce u svojstvu ministra inostranih poslova. Umjesto Drljevica, od juce je potpredsjednik vlade mr Milutin Lalic, dosadasnji direktor Agencije za prestrukturiranje privrede i strana ulaganja Crne Gore, dok je na mjesto ministra kulture izabrana Branislava Lijesevic, direktorka budvanskog "Grada teatra". Gospodin Jovan Mihailovic, dosadasnji direktor londonske ekspoziture "Montenegrobanke", novi je potpredsjednik vlade, a njegova briga ce ubuduce biti privatizacija. Na mjesto "prekomandovanog" Branka Perovica na celu resora trgovine ubuduce ce biti njegov imenjak Branko Vujovic, dosadasnji savjetnik generalnog direktora cetinjskog "Oboda".

Za predlozene izmjene sastava Djukanovicevog kabineta glasala su 42 poslanika, dva su bila protiv, a 16 poslanika se uzdrzalo.

Obrazlazuci rekonstrukciju svog kabineta, premijer Djukanovic je prvo zamolio za razumijevanje okolnosti koje su ga navele na ovaj postupak, naglasavajuci, pri tom, da rekonstrukciju vlade predlaze "prije nego je ovaj personalni sastava tima koji vodim mogao uopste da iskaze sva svoja znanja i sposobnosti, ukupne i pojedinacne". "Ipak, danas sam u situaciji da vam predlozim najavljene promjene, vjerujuci da je to jos jedino ostalo u mojim ingerencijama, sto moze liciti na pokusaj da, kao ipak, odgovoran covjek i radno i profesionalno nadlezan za funkcionisanje izvrsne vlasti, dam doprinos stabilizaciji politickih prilika u Crnoj Gori", kazao je premijer Djukanovic.

Ako se ne racunaju reagovanja dvojice poslanika DPS-a (Momcilo Bojovic i Dragan Koprivica) na izlaganje Gorana Rakocevica, razrijesenog ministra kulture, i poslanika "Narodne sloge" Dragana Soca, vecinski poslanicki klub se ponasao uzdrzano tokom debate o predlogu premijera Djukanovica. Apstinirali su i poslanici iz klubova dvije partije Albanaca, poslanici SDA Crne Gore, kao i Bojovicevi "narodnjaci". Jedino je, dakle, poslanicki klub "Narodne sloge" nasao za shodno da se oglasi o predlozenoj rekonstrukciji, odnosno o politickoj pozadini premijerovog poteza.

Napominjuci da "Narodna sloga" nacelno i sustinski nema nista protiv predlozenih izmjena, Slavko Perovic je ovim povodom, primjetio da u Crnoj Gori ne postoji trodjelna podjela vlasti, da je DPS sebe poistovetila sa Crnom Gorom, te da je ova partija u dubokoj krizi, ali da ne postoji spremnost da se ta kriza razrijesi na pravi nacin. Taj pravi nacin, smatra Perovic, jesu vanredni parlamentarni izbori, a sef poslanickog kluba "Narodna sloga" Predrag Popovic podvukao je neophodnost demokratizacije vladajuce partije i drzave. Popovic je zamjerio premijeru sto nije naveo sustinske razloge za rekonstrukciju vlade, podsjecajuci da je u slucaju gospode Drljevica i Rakocevica bila rijec o "verbalnom deliktu", dok je Novak Kilibarda premijerov polozaj ilustrovao na karakteristican nacin. Kilibarda je rekao da ne bi prihvatio ulazak u vladu, ako bi, kojim slucajem bio pozvan, jer ne zna sta bi se desilo par dana poslije toga.

Propao Bulatovicev kandidat

Gospodin Marko Lazarevic, koga je predsjednik Crne Gore Momir Bulatovic predlozio za clana Ustavnog suda Crne Gore, juce nije dobio podrsku vecine poslanika u crnogorskom parlamentu. Na tajnom glasanju, za Bulatovicevog kandidata glasalo je 29, protiv 34 poslanika, dok je jedan listic bio nevazeci. Gospodin Lazarevic je, inace, pomocnik republickog sekretara za zakonodavstvo.

Prema misljenju poslanika Dragana Soca, premijer je napravio nepotreban ustupak kada se odlucio na rekonstrukciju vlade pod pritiskom iz vlastite partije. Podsjetio je Djukanovica na to da jos uvijek ima podrsku demokratske opozicjije u Srbiji i Crnoj Gori, i demokratskog svijeta, ali ga je, istovremeno, upozorio da ni to nece predugo trajati ukoliko se njegovo reformatorstvo ne dokaze na djelu. U tom smislu je predlozio premijeru da, ukoliko je zaista rijesen da istraje na procesu demokratizacije i reformi,sjedne sa opozicijom i dogovori se oko daljih reformskih poteza. Ako je cijena toga cijepanje DPS-a, onda se, smatra Soc, u crnogorskom parlamentu moze formirati nova vecina za podrsku vladi ili ici na vanredne izbore.

Vise pitanja i zamjerki premijeru uputili su poslanici "Narodne sloge" Ranko Djonovic, Savo Djurdjevac i Savo Markovic, pri cemu je Markovic kazao da se, zbog nacina na koji se vrsi rekonstrukcija vlade, postavlja pitanje ustavno-pravnog polozaja parlamenta, koji se, upozorio je ovaj poslanik, pretvara u izvrsno tijelo Glavnog odbora DPS-a.

Na kraju debate o predlozenoj rekonstrukciji vlade, ponovo je, mnogo duze nego na pocetku, govorio premijer Djukanovic, ocjenjujuci da je "vrijeme ozbiljno i tesko", cak "prelomno za Crnu Goru". On je prihvatio onaj dio stavova u kojima je potenciran znacaj dalje dinamizacije programa reformi i demokratizacije Crne Gore, izrazavajuci pritom, radost zbog toga sto je prepoznao slicnost u misljenjima oko nacionalnih i drzavnih interesa Crne Gore.

D. Vukovic

Aplauz za odlazeceg ministra

Za razliku od Slavka Drljevica, dojucerasnji ministar kulture Goran Rakocevic prisustvovao je sjednici parlamenta na kojoj je razrijesen, iskoristio mogucnost da odrzi oprostajnu besjedu, za koju je, u jednom trenutku, dobio aplauz od poslanika iz kluba "Narodne sloge"-

Osvrcuci se na ono sto je prethodilo njegovoj ostavci, gospodin Rakocevic je kazao da je ono sto je njegov "politicki tuzilac", Momir Bulatovic pokusao da ucini njemu "samo decja bezazlenost u odnosu na politicki, ekonomski i drzavni nered koji ostavlja za sobom njegova pogibeljna politicka aktivnost prethodnih mjeseci". On je za predsjednika Bulatovica rekao da je "bez i jednog jedinog razloga krenuo u politicku kavgu sa najblizim saradncima", ocjenjujuci da ga je na nesto tako motivisalo ili "vlastohleplje ili diktat velikog tate iz Beograda".

Premijer Djukanovic je i za rakocevica i za Drljevica kazao da asu bili "veoma dobri ministri", i da ce i za jednog i za drugog uvijek biti mjesta "u svakom timu" u kome se on bude bavio politikom. Izrazio je uvjerenje da Rakocevic i Drljevic odlaskom iz vlade "ne napustaju siri tim koji je privrzen reformama, demokratiji i obezbjedjenju ravnopravnosti Crne Gore u Jugoslaviji i u svijetu".

Posaljite nam vas komentar! Izbor vasih reagovanja i misljenja objavljujemo.
© 1997 Yurope & ,,Nasa Borba" / Sva prava zadrzana /